Francuska vlada malo ublažila nove restriktivne mere

Foto: Tanjug/AP Photo / Adrienne Surprenant
281

Uoči stupanja na snagu novih zakonskih mera i obavezne zdravstveno-sanitarne propusnice za građane Francuske, ministar zdravlja Olivije Veran najavio je danas da će sertifikat o negativnom rezultatu testa na korona virus za nevakcinisane važiti 72 umesto 48 sati kako je ranije najavljivano.

U današnjem intervjuu za dnevnik Parizijen, Veran je potvrdio još jedno ublažavanje koje predviđa mogućnost da se građani samotestiraju pod nadzorom zdravstvenog radnika, uz napomenu da će i taj rezultat biti validan 72 sata, prenosi pariski Mond.

Širom Francuske demonstracije zbog obavezne vakcinacije: “Makrone, ne želimo tvoje zdravstvene propusnice”! (FOTO+VIDEO)

 

Propusnica se neće tražiti za posete lekaru opšte prakse, podsetio je ministar Veran i potvrdio da nove mere kontrole ni u kom slučaju ne smeju da budu prepreka za pristup medicinskoj nezi.

Ljudi koji imaju medicinsku kontraindikaciju na vakcinaciju takođe nisu u obavezi da imaju zdravstveno-sanitarne propusnice.

Demonstranti su i danas, četvrti vikend za redom izašli na ulice širom Francuske kako bi se usprotivili uvođenju zdravstveno-sanitarne propusnice za koronavirus koja je potrebna za ulazak u kafiće i za putovanja medugradskim vozvima.

Nova pravila koja se uvode na zahtev predsednika Emanuela Makrona obavezuju građane da poseduju zdravstveno-sanitarne propusnice koje potvrđuju da su ili potpuno vakcinisani protiv kovid-19, ili imaju negativan rezultat na korona-test su preležali kovid-19, a kako bi im bilo dopušteno da obavljaju normalne aktivnosti u javnom prostoru, preneo je ranije londonski Gardijan.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More