Zaštita od pretnji društvenih mreža i TV: Traže da razgovori ispred kuća budu baština Uneska

Foto: Wikipedia
74

Selo Algar kod Kadisa na jugu Španije, zatražilo je da tradicija večernjih razgovora na otvorenom, koji se tokom leta upražnajva širom te zemlje, bude svrstana na listu nematerijalne kulturne baštine Uneska.

Kako je rekao gradonačelnik Algara, Hoze Karlos Sančes, cilj je da se vekovima star običaj da se kada dnevna vrućina počne da popušta, na ulicu iznose stolice radi razgovora “zaštiti od pretnji društvenih mreža i televizije”.

“Ovo je suprotvno društvenim mrežama. Reč je o razgovoru oči u oči”, rekao je Sančes, koji je nedavno podneo prijavu Unesku.

On je za britanski ””Gardijan”” dodao i da večernja ćaskanja nisu onakva kao što su nekada bila.

“Zato želimo da svi izađu ispred svojih kuća na razgovor na otvorenom, umesto da skroluju po Fejsbuku ili gledaju televiziju”, objašnjava Sančes.


On tvrdi da tradicionalni razgovori na otvorenom donose brojne benefite, kao što je ušteda energije, jer ljudi tokom nekoliko sati gase klima uređaje, ali i psihičko opuštanje.

Oko 1.400 stanovnika Algara s odobravanjem je primilo inicijativu gradonačelnnika.

”Do sada nisam čuo nikakve kritike, svi komentari su bili veoma pozitivni”, rekao je Sančes.

U međuvremenu, njegova misija privukla je pažnju javnosti, pa su mediji širom zemlje izveštavali o malom selu koje se nalazii između dva parka priprode u južnoj Španiji.

“U Madridu su čuli za Algar, u Barseloni takođe, kao i u mnogo drugih regiona. Tako smo obezbedili publicitet za našu opštinu”, istakao je Sančes.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More