Poziv na darivanje knjiga biblioteci u Beču društva “Vilhelmina Mina Karadžić”

Spomen ploča Vilhelmini Mini Karadžić
431

Austrijsko-srpsko kulturno društvo “Vilhelmina Mina Karadžić” iz Beča poziva sve ljude dobre volje da budu dobrotvori i darodavci knjiga za biblioteku koju formiraju.

Knjiga je, kažu, kao dobro staro vino – donosi nam zadovoljstvo, lepotu pisane reči i uživanje u pripovedanju. Kao cigla, knjiga na knjigu, gradi život prepun znanja, iskustva i umetničkih emocija.

Ko voli knjigu, taj voli sve ljude sveta.

Austrijsko-srpsko kulturno društvo „Vilhelmina Mina Karadžić” u okviru svojih umetničkih aktivnosti i saradnje sa domaćinima Austrijancima, osnovalo je Biblioteku u Beču, sa ciljem da osnažimo naš nacionalni i kulturni identitet i naše umetničko predstavljanje Austrijancima. Mina Karadžić, književnica, prevodilac i slikarka je, upravo za života, to radila, gradila mostove kulture i saradnje između Srbije i Austrije. Mi sledimo njenu tradiciju.

“Darujte našoj Biblioteci svoje pročitane i nove knjige, pisane na srpskom ili nemačkom jeziku, kako bismo ih davali na čitanje nekome od 300.000 Srba u Austriji i njihovim austrijskim prijateljima.

Moj prilog ovoj Biblioteci je knjiga „Srbi u Austriji” na srpskom jeziku i knjiga „Srbi u Austriji” na nemačkom jeziku, kao i dela o Mini Karadžić i Milici Stojadinović Srpkinji. Pripremam i knjigu „Srpski tragovi u Beču” na srpskom i nemačkom jeziku”, kaže Svetlana Matić, predsedenica Društva.

Svetlana Matić, akademik iz Beča

Knjige su već darivali Gradska biblioteka grada Beograda, Vukova zadužbina iz Beograda, izdavač „Prometej” iz Novog Sada, pisac dr Marko Lopušina, dr Vjera Rašković Zec i mnogi drugi.

“Planiramo da naš fundus Biblioteke uvećamo i delima u elektronskom obliku, kao i slikama, tako da je pretvorimo u centar srpske kulture. Pozivamo da se u ovu akciju uključe naši savezi, zajednice, udruženja, klubovi, prozni pisci i pesnici, ljudi iz filmskog sveta, umetnici sa elektornskih društvenih mreža i slikari.

Dođite, posetite nas, darujte nam svoje knjige, diskove i slike. Bićemo zajedno srećni zbog toga”, poručuje profesorka Matić.

Izvor RTS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More