Dijaspora ponovo šalje novac u otadžbinu, nivo priliva kao pre korone

Foto: Unsplash/ Didier Weemaels
214

Priliv novca iz dijaspore u Srbiju beleži rast tako da se doznake iz inostranstva, prema najnovijim podacima NBS, vraćaju na sumu koja je bila uobičajena pre pojave korone, pišu frankfurtske “Vesti”.

Dijaspora je pre epidemije slala u otadžbinu zvaničnim kanalima oko dve i po milijarde evra, a relevantne procene jesu da se još toliko novca slivalo alternativnim putevima.

Kako je “Vestima” predočeno iz NBS, ukupan priliv po osnovu doznaka u prvih pet meseci ove godine iznosio je 1,332 milijarde evra, što predstavlja rast od 26,8 odsto u odnosu na isti period lane.

„U odnosu na prvih pet meseci pre pandemijske 2019. godine, priliv doznaka je u istom periodu 2021. godine manji za 3,4 odsto tako da možemo da očekujemo da se priliv doznaka uskoro vrati na pretkrizni nivo, u skladu s ekonomskim oporavkom u zemljama u kojima radi najveći broj ljudi iz naše zemlje“, saopšteno je iz NBS.

Najviše novca, prema raspoloživim podacima, za prva tri meseca prispelo je iz Nemačke i iz zemalja u kojima živi i radi veliki deo naše dijaspore.

Iz Nemačke je stiglo 203,1 miliona evra, Švajcarske 95,1, SAD 59,5 i Austrije 59,1 miliona evra.

U prva tri meseca 2021. godine ukupan priliv doznaka u Srbiju iznosio je 759,1 miliona evra što predstavlja rast od 14,1 odsto u odnosu na prvo tromesečje 2020. godine.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More