Kontrole na granicama: Austrija pokrenula akciju protiv zloupotrebe socijalne pomoći, evo šta to znači

Foto: Youtube printscreen Emisije RTVojvodine
3,065

Ministarstvo finansija Austrije pokrenulo je akciju protiv osoba koje zloupotrebljavaju socijalnu pomoć, zbog čega kontroliše putnike na granicama.

Pripadnici Ministarstva finansija kontrolišu putnike i utvrđuju da li se radi o osobama koje primaju socijalnu pomoć, a nisu prijavile odlazak u inostranstvo.

Tokom nedelju dana ove akcije nadležne vlasti otkrile su oko 180 osoba koje se nisu ođavile sa državne pomoći za vreme boravka u inostranstvu.

Naime, ko prima socijalnu pomoć, a tako i pomoć za nezaposlene, mora da prijavi napuštanje zemlje, pošto za to vreme ne prima sredstva finansijske podrške države.

Akcija je od samog početka bila uspešna, pošto je otkriveno mnogo onih koji su bez prijave odlaska na “odmor” napustili zemlju i pokušali “nezapaženo” da se vrate, nadajući se da će moći da prime kompletan iznos pomoći.

Koga “uhvate” pripadnici Ministarstva finansija preti mu ne samo skraćenje ili ukidanje aktuelne pomoći, već i dovođenje u pitanje i više godina unazad primane finansijske podrške države.

Na drruštvenim mrežama proteklih dana, među našim zemljacima, već je vidljiv strah od kontrole pripadnika Ministarstva finansija, pa se mnogi raspituju da li na određenim granicama vrše kontrolu, jer se kontrolišu putnici i na ulazima u Austriju iz pravca Mađarske.

Inače, austrijske vlasti tokom ove akcije otkrile su slučaj jedne Čehinje koja godinama prima pomoć za nezaposlene u Austriji, a koja redovno odlazi kod svojih roditelja kako bi provela više dana tamo, bez da se ođavljuje Servisu za zapošljavanje (AMS).

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More