“Bilo je između 800 i 1.000 turista, sada ih ima 230”: Konzul Srbije u Atini o evakuaciji turista i srpskim vatrogascima koji učestvuju u gašenju vatre

Foto: Tanjug/AP Photo/Petros Karadjias
144

Konzul Srbije u Atini Milan Vukosavljević izjavio je danas da su još uvek aktivni požari na Peloponezu i Eviji, gde je ostalo još 230 srpskih turista, ali da se polako stavljaju pod kontrolu.

On je agenciji Tanjug rekao da je evakuacija srpskih turista završena.

“Bila je evakuacija iz mesta Pefki, odakle su neki otišli dalje. Bilo je između 800 i 1.000 turista, sada ih ima 230, od kojih će polovina verovatno već sutra da ode. Juče je iz raznih agencija otišao jedan autobus, a neke agencije su svoje turiste prebacili na Olimpsku regiju”, rekao je Vukosavljević.

Prema njegovim rečima, većina agencija u četvrtak završava smenu, ali mnogi turisti hoće da sačekaju kraj aranžmana jer ima mnogo manje dima i pepela.

Dodao je i da su se u ostalim delovima Grčke požari smirili.

Kada se radi o srpskim vatrogascima koji učestvuju u gašenju požara na Eviji, Vukosavljević je istakao da je ambasada Srbije u Atini dobila dosta pozitivnih komentara od grčkih građana o njihovom radu.

“Imamo dosta pozitivnih komentara na Tviteru i društvenim mrežama kako naša ekipa radi. Mnogi ih hvale i zahvaljuju na pomoći”, rekao je Vukosavljević.

Požari na ostrvu Eviji, drugom po veličini u Grčkoj, izbili su pre devet dana.

Helikopterska jedinica na Eviji u borbi sa vatrenom stihijom

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin obišao je danas pripadnike Helikopterske jedinice koji na ostrvu Evija zajedno sa grčkim kolegama ulažu nadljudske napore u borbi sa vatrenom stihijom koja je zahvatila ovo ostrvo.

Vulin je istakao da je ponosan na pripadnike ove jedinice koji su nakon maksimalnog angažovanja na gašenju požara u Srbiji i Severnoj Makedoniji, neumorno nastavili rad kako bi pomogli bratskom grčkom narodu u borbi sa požarima.

Komandant Helikopterske jedinice Nenad Nedić naveo je da je Helikopterska jedinica juče u 30 naleta, iznad severozapadnog dela ostrva, izbacila 35 tona vode, na dva sela koja su bila ugrožena požarom koji je krajem dana lokalizovan i stavljen pod kontrolu.

Nedić je istakao da je Srbija jedna od retkih zemalja koja je u Grčku poslala vazduhoplove i precizirao da je uz Švajcarsku koja je poslala tri, Srbija kao pomoć grčkom narodu poslala tri helikoptera – dva “bel 212” i “H-145”, sa 14 članova posade, pilotima i vazduhoplovnim mehaničarima.

Prema njegovim rečima, i taj podatak govori o kapacitetima sa kojima raspolaže srpski MUP.

Nedić je rekao i da je posada sa helikopterima smeštena u vojnoj bazi Tanagra, koja se nalazi 20 minuta leta od severnog dela ostrva koji je prostor angažovanja srpskih helikoptera.

Pripadnici Helikopterske jedinice MUP-a Srbije, nakon gašenja požara u našoj zemlji i angažovanja u Severnoj Makedoniji, po naređenju predsednika Aleksandra Vučića upućeni su u Grčku, kako bi pomogli u savladavanju požara koji su zahvatili tu zemlju.

Srpski vatrogasci u akciji gašenja požara na Eviji, sa kopna i sa vazduha obuzdavali vatrenu stihiju: Prst pred okom se ne vidi (FOTO+VIDEO)

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More