Drastičan ZAOKRET: Nemačka i Holandija neće više deportovati MIGRANTE!

Prisilna deportacija migranata natrag u Avganistan mora da se nastavi, poručuju iz EU!

Foto: Tanjug (AP Photo/Mindaugas Kulbis)
177

Nemačka i Holandija su odlučile danas da neće deportovati avganistanske građane koji kod njih traže azil, što je drastičan zaokret u odnosu na njihov stav od pre samo nekoliko dana.

Istovremeno, grčke vlasti poručuju da Evropska unija ne može da se nosi sa još jednom migrantskom krizom, poput one viđene 2015. godine i da mora da deluje kako bi pokušala da spreči ljude da pobegnu od eskalirajućeg sukoba u Avganistanu, prenosi agencija Rojters.

Grčki ministar za migracije Notis Mitarahi je poručio da bi deportacija tražilaca azila trebalo da se nastavi uprkos borbama, pošto bi, kako tvrdi, okončanje takvog povratka “poslalo pogrešnu poruku” i ohrabrilo više Avganistanaca da pokušaju doći do Evrope.

“EU apsolutno nije spremna i nema kapacitete da se nosi sa još jednom velikom migracionom krizom”, rekao je Mitarahi za Rojters.

Nemačke vlasti su saopštile da obustavljaju deportaciju migranata u Avganistan zbog napete bezbednosne situacije, jer talibani preuzimaju sve veću kontrolu u toj bliskoistocnoj državi.

Nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer “za sada” je naložio suspenziju, rekao je portparol tog ministarstva Stiv Alter, a prenosi agencija AP.

Alter je izjavio i da trenutno ima gotovo 30.000 Avganistanaca u Nemačkoj koji bi trebalo da napuste zemlju.

Šest državljana Avganistana trebalo je da bude deportovano prošle nedelje, ali je proces odložen, izvestila je nemačka novinska agencija Dpa.

I Holandija je saopštila da u narednih šest meseci neće deportovati avganistanske građane, tražioce azila u Holandiji.

U pismu parlamentu, zamenica holandskog ministra pravde Anki Brekers-Knol je izjavila da je Holandija planirala da ažurira svoju politiku o Avganistanu u oktobru, ali je odluku donela sada “u svetlu brzo pogoršavajuće situacije”.

Prošle nedelje, šest članica Evropske unije, među kojima Nemačka i Holandija, uputile su pismo Evropskoj komisiji u kojem navode da se prisilna deportacija migranata natrag u Avganistan mora nastaviti, uprkos tome što je vlada u Kabulu suspendovala takve “dobrovoljne povratke” na tri meseca.

U pismu od 5. avgusta, ministri unutrašnjih poslova Austrije, Belgije, Danske, Nemačke, Grčke i Holandije, pozvali su izvršnu vlast EU da “intenzivira razgovore” sa avganistanskom vladom kako bi se osigurao nastavak deportacije izbeglica.

Više od milion migranata došlo je u Nemačku 2015. godine u potrazi za azilom, od kojih su većina iz zemalja razorenih građanskim ratovima poput Sirije, Avganistana i Iraka.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More