“Čistimo ove strahote”, centri za vakcinaciju napadnuti u FRANCUSKOJ!

Širom zemlje napadi na vakcinacione centre!

Foto: Tanjug (AP Photo / Adrienne Surprenant)
125

Centri za vakcinaciju protiv Kovid-19 u Francuskoj pogođeni su vandalizmom antivaksera, koji ispisuju i grafite u vezi sa nacizmom.

Širom zemlje centri za vakcinaciju i prostorije za testiranje u apotekama ispisani su rečima poput “saradnik”, “nacista” i “genocid”, piše Rojters.

Slogani iste tematike viđeni su u demonstracijama protiv zdravstvenih propusnica, a u dolini Loare na centru za vakcinaciju bile su naslikane Davidove zvezde, slične onima kojima su nacisti obeležavali zgrade i objekte Jevreja.

“Čistimo ove strahote, ovo je odvratno. Ovi rasistički i kukavički napadi takođe su pogodili i druge centre. Na centru za vakcinaciju je naslikana meta, kao za oružje”, rekao je danas gradonačelnik Noje-Pont-Pjera.

Francuski televizijski kanal BFV izvestio je da se poslednjih nedelja u proseku dogodio jedan vandalistički napad dnevno, često u malim gradovima gde je malo prisustvo policije.

Na jugoistoku Francuske, u Lans-en-Verkoru, grafiti su naslikani u sali u kojoj se nalazio centar za vakcinaciju i vatrogasna creva su bila namerno otvorena kako bi poplavila objekat, izvestio je lokalni list.

“Uništavanje centra za vakcinaciju dovoljno govori o motivima počinilaca, kojima će se ući u trag”, objavio je ministar zdravlja Olivije Veran na svom Tviter nalogu.

U Urunju, na Pirinejima, šator privremenog centra za vakcinaciju je zapaljen, dok je u Odankuru, na istoku Francuske, prekinuto napajanje struje u centru za vakcinaciju, što je ugrozilo doze vakcina u frižiderima.

“Nema sumnje da je centar za vakcinaciju bio na meti”, rekao je gradonačelnik Odankura.

Osoblje centra za vakcinaciju u Tuluzu je pronašlo poruku na kojoj je pisalo “Jednog dana će sve ovo eksplodirati”, izvestili su lokalni mediji.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More