Evropa proključala: Na Siciliji zabeleženo 48,8 stepeni Celzijusa!

Foto: Tanjug (AP Photo/Emre Tazegul)
149

U pokrajini Sirakuza na Siciliji u sredu je izmerena temperatura od 48,8 stepeni Celzijusa i to je, kako se navodi, najviša temperatura otkad postoje meteorološka merenja na tlu Evrope.

Milanski dnevnik Korijera dela Sera objavio je podatke o merenjima Agrometeorološkog informativnog servisa Sicilije (SIAS) u kojima se navodi da je u sredu u 14 časova u gradiću Floridija u pokrajini Sirakuza izmerena rekordna temperatura vazduha od 48,8 stepeni po Celzijusovoj skali.

Dosadašnji zvanični rekord držala je Atina u kojoj je 1977. godine izmereno 48 stepeni, ali je u septrembru 1999. godine na Siciliji izmereno 48,5 stepeni, međutim to merenje nije zvanično potvrđeno kao rekordno.

Ni rekord Floridije još nije službeno potvrđen, jer to moraju da učine stručnjaci Svetske meteorološke organizacije. Floridija i unutrašnjost pokrajne Sirakuze nalaze se na posebnom mestu koje zbog svog specifičnog položaja i geografske konformacije dodatno podiže temperaturu do najviših vrednosti.

Samo desetak kilometara od Floridije temperature su i do 10-12 stepeni niže, a stručnjaci objašnjavaju da na vrlo visoke temperature na Siciliji, u centralnoj i južnoj Italiji, a ponekada i na severu, utiče vazdušna struja koja stiže iz Sahare.

Crveni meteo alarm sutra će biti na snazi u desetak italijanskih gradova, a u petak u 15.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More