U Italiji uoči školske godine prioritet vakcinacija mladih: “Trebalo bi im dati prioritet iako se nisu prethodno najavili”

Foto: Tanjug/AP Photo/Juan Karita
128

Italijanska vlada pozvala je svoje regije da stave prioritet na vakcinaciju stanovnika starih između 12 i 18 godina uoči početka škole i sportskih aktivnosti širom zemlje.

Specijalni poverenik italijanske vlade za kovid-19 Frančesko Paolo Filjuolo juče je pismom pozvao regionalne guvernere da omoguće vakcinaciju tinejdžera bez zakazivanja, prenose italijanski mediji.

“Kako bi ubrzali vakcinisanje kod onih između 12 i 18 godina, trebalo bi im dati prioritet iako se nisu prethodno najavili”, naveo je Filjuolo, dodavši da bi nova mera trebalo da bude na snazi od 16. avgusta.

Oko 40 odsto Italijana mlađih od 19 godina vakcinisano je bar jednom dozom, a 23 posto u potpunosti, pokazuju poslednji podaci vlade.

Za tu starosnu kategoriju u Italiji su odobrene samo vakcine Fajzer i Moderna.

Italijanski premijer Mario Dragi prošle sedmice je obećao da će škola u septembru krenuti s nastavom u učionicama pa je doneo odluku na osnovu koje profesori moraju imati potvrdu o imunitetu na virus.

Do 11. avgusta jednom dozom je vakcinisano oko 66 odsto Italijana, a njih 56 posto je primilo obe.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More