“Još nismo spremni za potpuno otvaranje. Kada se na to odlučimo bićemo oprezni”: Premijerka Novog Zelanda o planovima za ulazak u zemlju

Foto: Tanjug/AP Photo/Nick Perry
198

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern najavila je danas da će granice te zemlje ostati zatvorene najmanje do kraja godine.

Ona je objasnila da ta zemlja planira da u prvom kvartalu naredne godine dozvoli ulazak bez obaveznog karantina za vakcinisane putnike iz zemalja sa niskim rizikom od korona virusa,

Prema njenim rečima, za putnike iz zemalja srednjeg rizika predviđena je samoizolacija ili karantin u hotelu, dok će nevakcinisani putnici i oni koji dolaze iz visoko rizičnih zemalja i dalje morati da prođu 14-dnevni karantin.

“Jednostavno još nismo spremni za potpuno otvaranje . Kada se na to odlučimo bićemo pažljivi i oprezni jer želimo da se todesi sa onoliko izvesnosti koliko je to moguće”, rekla je Ardern, prenosi Rojters.

Stroge kontrole granica i geografski položaj omogućili su Novom Zelandu da se oslobodi korona virusa brže nego ostale zemlje, ali je ta pacifička ostrvska država sa 5 miliona stanovika skoro potpuno odsečena od sveta.

Ardern je širom sveta hvaljena zbog načina na koji je strogim merama u zemlji sprečena lokalna transmisja virusa. Na Novom Zelandu je od početka pandemije registrovano samo oko 2.500 slučajeva zaraze, a preminulo je 26 ljudi.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More