Posledice korona krize: Fitnes centri u Austriji beleže gubitke, evo šta su zatražili od vlade

Foto: Pixabay/StockSnap
275

Fitnes centri u Austriji suočeni su sa posledicama korona krize, koje i dalje osećaju u obliku značajnog pada obrta.

Između 30 i 40 odsto manje korisnika prijavljuju fitnes centri, ukazao je predstavnik ove privredne grane pri Privrednoj komori Austrije Kristijan Herl.

“Lokdaunovi” su doveli do toga, kaže, da je izgubljeno 25 do 30 odsto stalnih klijenata.

Za vreme lokdauna je pomoć države pomogao fitnes centrima da prežive pokrivajući fiksne troškove, ali sada ispadaju iz programa podrške države, koja je predviđena samo za preduzeća sa smanjenjem obrta za više od 50 odsto.

Sada fitnes centri sami moraju pokrivati sve troškove kao što su kirije i troškove finansiranja, a umanjeni prihodi donose svima gubitke, kazao je Herl.

U Beču se zbog toga smanjio broj prijava za dozvolu rada za 13 odsto, a, kako dodaje, radi se pre svega o pojedinačnim centrima, jer veliki lanci nisu još pogođeni gubicima.

Broj članova iz doba pre krize, procenjuje, fitnes centri moćiće da povrate tek za dve godine, a mnogi korisnici su za vreme zaključanosti pronašli alternative fitnes centrima, kroz fitnes programe u kući.

Uz to i dalje postoji izvesni strah od vežbanja u zatvorenim prostorima, dodao je on ukazujući da do za to nema razloga jer do sada nije bilo niti jednog klastera u fitnes centrima.

Herk je zatražio od vlade privremeno smanjenje PDV-a za fitnes centre, po uzoru na gastronomiju, i to konkretno na 10 odsto sa vremenskim ograničenjem od dve godine.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More