Srpski vatrogasci poleteli ka Peloponezu, novi zadatak za heroje sa Evije (FOTO)

Foto: MUP Srbije
150

Tri helokopetra MUP-a Srbije sa 14 pripadnika Helikopterske jedinice koji su poslednja tri dana učestvovali u gašenju požara na grčkom ostrvu Eviji dobili su nešto pre 15,30 časova naređenje da polete ka Peloponezu, gde bukti novi požar, izjavio je za Tanjug komandant jedinice Nenad Nedić.

“Upravo smo obavešteni da smo dobili novi zadatak da letimo za Peloponez”, izjavio je Nedić.

Dodao je da će naši helikopteri gasiti požar na Peloponezu zajedno sa grčkim helikopterom “superpuma”, koji ih je vodio u akcije na Eviji, a pridružiće im se još jedan helikopter “kamov” iz Španije.

Foto: MUP Srbije

Dodao je da su naši piloti i tehničari u stalnoj pripravnosti i da deluju prema potrebi za gašenjem požara u različitim delovima Grčke.

Nedić je rekao da je požar na severoistočnom delu Evije stavljen pod kontrolu i da su naši piloti u poslednja tri dana imali 81 nalet i izbacili više od 100 tona vode.

“Kada smo došli ovde žuti dim od zapaljenog rastinja bio je skoro 2.000 metara visok, a sada je nebo nad Evijom ponovo plavo”, rekao je Nedić.

Dodao je da je lokalno stanovništvo izuzetno lepo dočekalo pripadnike našeg MUP-a.


“Sve pohvale za lokalno stanovništvo. Gde god smo sletali ljudi su nam donosili vodu i voće da se osvežimo. Dobro smo motivisani i iskušni u gašenju požara, iako to nije naš osnovni posao”, istakao je Nedić.

On je naglasio da je akcija gašenje požara izuzetno naporna i za članove posade i za same helikoptere, ali da do sada nije bilo nikavih problema, jer su svi naši piloti i mehaničari iskusni u gašenju požara.

Objasnio je da je posadama MUP-a ovo 14. dan u kontinuitetu kako učestvuju u gašenju požara na različitiim delovima Balkana.

Foto: MUP Srbije

“Počelo je 29. jula kada smo dobili poziv za Novu Varoš, pa smo zatim leteli za Veliki Stolac u Republici Srpskoj. Odatle smo išli na Mokru Goru, pa 2. avgusta smo sa četiri helikoptera odleteli za Severna Makedoniju gde smo bili do nedelje ujutru, kad smo se vratili u Beograd, jer smo dobili naredbu da se spremimo za Grčku”, rekao je Nedić.

On je naveo da je za te dve nedelje Helikopterska jedinica MUP-a Srbije imala 192 sata naleta i izbacila preko 400 tona vode.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More