Objavljeno pismo patrijarha Porfirija Krivokapiću u vezi sa Temeljnim ugovorom: Obe strane u većini isti verujući narod

Manastir Savina Foto: SPC
169

Pismo patrijarha Porfirija premijeru Zdravku Krivokapiću u vezi sa Temelnim ugovorom objavljeno je u celosti na portalu SPC.

„Kao i u bilo kom drugom poslu, i u ovom želimo da na isti način sagledamo, uvažimo i zaštitimo interese obe strane, pogotovo što u konkretnom slučaju, obe strane zapravo u većini čini isti verujući narod”, navodi patrijarh.

Patrijarh Krivokapića obaveštava da je kao “mera pune odgovornosti” predlog crnogorskog premijera upućen određenoj stručnoj komisiji.

Navodi se da ta komisija treba da utvrdi u čemu je kvalitativni doprinos tog predloga u odnosu na već utvrđen, u potpunosti uslagašen i, kako se ističe, “od Vas prihvaćen tekst koji smo nameravali da potpišemo 27. maja tekuće godine u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu”.

„Članovi stručne komisije će po okončanju sezone godišnjih odmora, svoju analizu dostaviti Svetom arhijerejskom sinodu, koji će Vas potom obavestiti o stavu Srpske Patrijaršije po ovom važnom pitanju”, istakao je patrijarh Porfirije u pismu premijeru Krivokapiću.

Krivokapić je ranije rekao da je poslao predlog Temeljnog ugovora srpskomm patrijarhu i dodao da očekuje odgovor.

Tanjugu je juče iz Patrijaršije potvrđeno da je patrijarh odgovorio Krivokapiću, a tekst pisma je sinoć objavljen na sajtu SPC.

U novom tekstu potpisnik ugovora nije drzava CG vec Vlada

Razlika između prethodne verzije Temeljnog ugovora, koji je Zdravko Krivokapić odbio da potpiše u Beogradu , i nove verzije jesu pre svega potpisnici, jer su u prethodnoj potpisnici trebalo da budu Crna Gora i SPC, a u novoj Crna Gora koju zastupa crnogorska vlada i SPC, izjavio je danas istoričar Aleksandar Raković.

Istakao je da je taj Temeljni ugovor u drugačijem rangu od onog koji je Crna Gora potpisala sa Svetom stolicom, odnosno Rimokatoličkom crkvom, gde izričito stoji da je Crna Gora kao država potpisnik, a ne Crna Gora koju zastupa vlada.

“Ima tu još nekih prilično nejasnih rešenja za rešavanje imovinskih pitanja, a to je tema kojom će se baviti tročlana stručna komisija koju je formirao patrijarh Porfirije”, rekao je Raković za Tanjug.

Ono što, takođe, kako kaže, “bodi oči” je član 13 u Krivokapićevom predlogu, a to je da nema jasnog izričitog blagoslova arhijera SPC za izgradnju verskih objekata, a ne pravoslavnih verskih objekata.

“Toga sada nema na izričiti način, nego može da se tumači po tom članu da verske objekte može da gradi i neko ko se lažno predstavlja da predstavlja SPC”, kaže Raković.

Dodaje da je to sasvim drugačije od prethodne verzije iz maja, gde je izričito bilo napisano da pravoslavni arhijer SPC u svojoj eparhiji ima izričit blagoslov za izgradnju pravoslavnih verskih objekata.

Ocenjuje da je nova verzija lošija, drugačija i da sa tim izmenama SPC ne može biti saglasna.

Takođe, dodaje Raković, član 11, u kome stoji da se zabranjuje SPC otuđivanje ili iznošenje relikvija bez odobrenje Crne Gore, je nepotrebno unet, jer se to, ukazuje, podrazumeva po Zakonu o kulturi.

Smatra da se na taj način “pokazuje sila” prema SPC i dodaje da je to Dritan Abazović insistirao da bude uneto.

“Srpska crkva to ne zaslužuje”, smatra Raković.

Dodaje da će novu verziju Temeljnog ugovora detaljno razlagati stručna komisija i očekuje da će ona početi sa radom polovinom septembra, kao i da će to biti opsežan rad.

“Očekujem da taj rad traje nekoliko meseci i da nalaz koji predaju Sinodu SPC treba da bude opsežniji od ovog Krivokapićevog teksta koji iznosi devet strana”, kaže Raković.

Dodaje da će razmatranje trajati neko vreme i da će taj proces trajati nešto duže, osim ako se, kako kaže, Krivokapić ne vrati prethodnom Temeljnom ugovoru koji je trebalo da potpiše u maju.

“U tom slučaju bi ugovor biti potisan za jedan dan”, zaključuje Raković.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More