Srpski patrijarh otvorio nalog na društvenoj mreži! Prvi put da crkveni zvaničnik ovo učini, a pratioci se samo ređaju (FOTO)

Foto: SPC
173

Srpski patrijarh Porfirije otvorio je instagram nalog “porfirije_patrijarh” što je prvi put da najviši crkveni zvaničnik Srpske pravoslavne crkve (SPC) ima svoj kanal na nekoj društvenoj mreži.

Ova informacija potvrđena je i na sajtu SPC.

– Patrijarh želi da ovim putem izađe u susret izrazitom interesovanju vernih, ali i celokupne domaće i inostrane javnosti, o njegovom radu, stavovima i mišljenjima – napisali su u saopštenju.

Četiri fotografije i hiljade pratilaca
Na kanalu koji je za kratko vreme prikupio preko 8.000 pratilaca okačene su samo četiri fotografije.


Prva je objava sa protesta u Crnoj Gori uz koju je objavljen deo pisma patrijarha crnogorskom premijeru Mirku Krivokapiću. Druga je sa svečanog prijema za vaterpolo reprezentaciju Srbije nakon osvajanja zlata na Olimpijskim igrama u Tokiju.


Treća i četvrta fotografija su iz posete Doboju odnosno sa dana Svetog Pantelejmona slave Donjeg Milanovca.


Inače, jedan od prvih sveštenika SPC koji su otvorili nalog na ovoj društvenoj mreži je otac Predrag Popović, jerej SPC Eparhije požarevačko-braničevske a postoje nalozi i nekih crkvi, mada mnogi od njih nisu zvanični.

Takođe, postoje crkveni velikodostojonici drugih religija koji su prisutni na Instagramu poput muftije Beogradskog Mustafe Jusufspahića.

Inače, veliki broj rimokatoličkih sveštenika u inostranstvu takođe ima Instagram naloge a sigurno je najpoznatiji papa Franja, koga prati preko osam miliona ljudi.

Veliki korak u komunikaciji sa vernicima

Stručnjak za internet Zoran Torbica pozdravio je ovaj potez patrijarha SPC jer smatra da je ovo veliki korak za poprilično “konzervativnu” komunikaciju SPC sa vernicima.

– Instagram je kanal komunikacije koji je jako moderan, brz i na taj način patrijarh se približava širokim narodnim masama, pogotovo mladima! Stvarno podržavam ovaj potez – kaže Torbica.

On objašnjava da je svaki kanal na internetu odličan, a da je najbitnije kakva se poruka šalje preko njega.

– To je prilagođena komunikacija i mislim da će ga još više ljudi bolje shvatiti i da će biti još bliži. Treba naglasiti i da ovaj kanal ima mogućnost komunikacije sa pratiocima – objasnio je Torbica.

Na pitanje da li bi patrijarh trebalo da otvori naloge na još nekoj mreži, Torbica kaže da ništa ne treba siliti i da će poglavar SPC to odlučiti u skladu sa potrebama.

– Mislim da će on osetiti kao i što je ovo osetio i da će se novi nalog pojaviti u skladu sa potrebama crkve. Ali ne sumnjam da i ostale mreže mogu da budu svrsishodne – zaključio je Torbica.

U odgovorima na pitanje da li će se otvaranjem naloga na mreži Instagram patrijarh Porfirije približiti vernicima i drugoj javnosti, zanimljivo je zapažanje da su korisnici ove društvene mreže mladi koji još uvek formiraju i menjaju svoje stavove.

Dragiša Bojović, Profesor Univerziteta u Nišu i upravnik Centra za crkvene studije:  Hoće, jer patrijarh Porfrije koristi pored tradicionalnih i moderne pristupe vernicima. Možda to iz perspektive tradicionalnih vernika deluje isuviše moderno, međutim danas živimo u vremenu u kome se komunikacija odvija neverovatnom brzinom i bez obzira na “nepoverenje” u brzinu potrebno je ponekad hvatati korak sa vremenom.

Momčilo Trajković, predsednik Srpskog nacionalnog foruma: To je novi talas u Crkvi. Novi ljudi, nov način razmišljanja, ali i udaljavanje od tradicinalnih odnosa u Crkvi. Pošto su vernici na Instagamu i društvenim mrežama misli se da bi i Crkva trebalo tamo da bude, kako bi im  bila bliža, ali to nije suština njenog delovanja. Ja sam za očuvanje tradicionalnih crkvenih odnosa. Nisam za takvu modernizaciju SPC koji liče i pribliližvaju je zapadnim crkvenim modelima.

Jugoslav Kiprijanović, urednik srpske stranice portala Međunarodne porodične vesti IFamNews: Treba dobro proučiti prirodu medija naročito društvanih mreža, pre nego što se upuštamo u njih bilo lično ili profesionalno. Instagram najviše koriste mladi. Njihova interesovanja i pogledi na svet se intezivno menjaju tom periodu kad najviše koriste Instagram. Samim tim i percepcija Crkve, čija je istaknuta ličnost  Patrijarh, biće vrlo različito prihvaćena. Lično, više bih voleo da se Crkva aktivnije bavi mladima u realnosti, a manje u virtuelnom svetu. Ako princip komunikacije na novootvoreom patrijarhoovm Instragram nalogu bude samo još jedan kanal za zvanične stavove i saopštenja, efekat na mlade će izostati. Neophodna je strategija komunikacije. Mlade ne zanima šta je Patrijarh rekao premijeru Krivokapiću, ali  skoro svi zanju za slogan “Ne damo svetinje”.

Aleksandar Raković, istoričar: To će ga posebno približiti mladima koji prate društvene mreže. Patrijarh Porfirije osim što koristi klasične medije prihvata i nove platfome medijske komunikacije u skladu sa vremenom u kome živimo.

 

Izvor Danas, 24.sedam.rs24sedam.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More