Dena Tana ušao u istoriju engleskog fudbala

Den Tana, desno sa poznanikom u Maderi Foto: Privatna arhiva
139

Kada večeras u Brentfordu bude utakmicom lokalnog kluba i čuvenog „Arsenala“ bude otvorena fudbalska sezona 2021/22 godina u Engleskoj, najsrećniji među posetiocima ovog meča biće Dobrivoje Tanasijević, sportski zaljubljenik, trener i menadžer, poznatiji po nadimku Den Tana.

„ Posle punih 45 godina teškog fudbalskog rada ekipa lokalnog tima, koja je decenijama bila član Treće i Druge fudbalske lige Engleske, ušao je u Premijer ligu. Srećan sam jer ja imam malog udela u istoriji FK „Brentford“. Zato sam dobio specijalnu poizivnicu da prisustvujem fudbalskom krštenju novog prvoligaša i da navijam za moj klub „Brentford“, rekao nam je Den Tana pre polaska za London, gde će biti upisan u istoriju novog prvoligaša.

„Brentford“ je osnovan davne 1889. godine. Njegovi igrači nose nadimak “pčele”, jer vredno trče i rade na terenu. Najuspešniji period u svojoj istoriji imao je 1930. godina, kada se nalazio među prvih šest timova u Prvoj ligi. Brentford je bio četvrtfinalista Fa Kupa u četiri navrata i finalista fudbalske Lige trofej tri puta. Danas ga vode predsednik Metju Benham, inače vlasnik kluba, menedžer Klif Kraun i trener Tomas Frenk.
„Poznajem ovu gospodu i sa njima sam u kontaktu poslednjih godina, jer pratim razvoj kluba od zonaša do prvoligaša. Ja sam vodio „Brentford“ sedamdesetih godina, kada je tim bio u Četvrtoj engleskoj ligi sa aspiracijama da napreduje. To je išlo dosta teško, jer gradić i okrug Brentford nisu imali igračku bazu, a ni dovoljno novca za ulazak u Premijer ligu. Radili smo i čekali i čekanje se isplatilo“, rekao mi je Den Tana, koji se iskreno radovao odlasku na utakmicu u Englesku.

Den Tana je rođen kao Dobrivoje Tanasijević 1933. godine. Sa 88 godina života je vitalan i agilan ljubitelj FK „Crvena Zvezda“, kome je kao član uprave darivao milion evra. To je produžetak njegove fudbalske karijere koju je započeo u Beogradu još 1945. godine. Napustio je crveno-bele kada je emigrirao u Belgiju 1952. godine. Sa fudbalom preko Nemačke i Kanade stigao je 1956. godine u SAD i sa Jugoslovenima gradio američki fudbal – saker.


Tana je bio filmski producent i glumac, vlasnik čuvenog restorana „Kod Tane“ u Holivudu. Početkom 21. milenijuma vratio se u Beograd. Bio je na čelu FK Crvena Zvezda, prvo kao vršilac dužnosti predsednika od 2. septembra 2008. godine, a potom i kao prvi čovek kluba od 13. novembra 2008. godine, sve do 23. aprila 2009. kada je podneo ostavku.

“Radio sam kao član uprave sve da crveno-beli ne budu gubitaši. Delimično sam uspeo u tome, ali klub je danas u najvećoj krizi i najvećim gubitcima. Upropašćuju ga stranci i starci fudbaleri, koji dolaze iz belog sveta da igraju za “Crvenu Zvezdu”. Dobijaju po 400.000 evra godišnje, a našem klubu ne daju ništa – spori su na terenu, umorni od fudbale, samo tezgare. Zvezda ima sjajne mlade igrače, odličan podmladak, ali ga ne stavlja u prvi tim, jer uprava kluba voli strance da ih preprodaje. Sa strancima u timu nemaš svoju igru i nemaš pobede”, kategoričan je Den Tana.

Od navijača “crveno-belih” je trepo uvrede, ali se nije vratio u Ameriku, kako su neki želeli, već je ostao u Beogradu. Napisao je memoare o svom burnom životu, koje će objaviti u dva toma. Ima i snimljen dokumentarni film. Sa 88 godina života Den Tana se nalazi u prilici da se opet suoči s svojom prošlošću političkog emigranta koji je uspeo u Americi.

“Pitaju me prijatelji kako sam i da li se bojim smrti. A ja im odgovaram da se u Srbiji bojim života, a ne bojim se smrti. Živeću ja i preko sto godina. Imam divnu porodicu, ćerke su mi uspešne u Americi. Živim ovde sa ljudima koje volim i uživam u mom Beogradu”, rekao nam je na rastanku pred put za Englesku legendarni Den Tana.

Dobrivoje Tanasijević, poznatiji kao Den Tana (Beograd, 1933) je američki ugostitelj, sportski radnik, filmski glumac i producent rodom iz današnje Srbije.

Rođen je i odrastao u Beogradu gde mu je otac, takođe ugostitelj, bio uhapšen, a imovina nacionalizovana od strane poratnih komunističkih vlasti. Sa 12 godina je počeo da igra fudbal, a kasnije je nastupao u FK Crvena Zvezda; godine 1952. je za vreme gostovanja u Belgiji uzeo politički azil. Jedno vreme je tamo igrao fudbal, zatim u Nemačkoj u Hanoveru, pa u Kanadi, da bi u SAD došao 1956. godine u jedan američko-jugoslovenski tim u San Pedru. Den je pohađao i glumačku školu Džefa Korija u Malibuu, “da bi naučio engleski”. Imao je manje uloge u filmovima “The Enemy Below”, “Rin Tin Tin”, “Peter Gun” i “The Untacables”. Tamo su ga zapazili filmski producenti i dali mu nekoliko sporednih uloga u filmovima. Posle je svoja iskustva iskoristio kako bi producirao nekoliko jugoslovenskih filmova.[1]

Marko Lopušina

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More