Oglasili se Karići posle objave da su pod američkim sankcijama: Na „crnu listu“ SAD dospeli smo zbog kleveta u medijima

Foto: Youtube/printscreen
186

Kompanija Dana Holdings porodice Karić, nikada se nije bavila bilo kakvim poslovima sa državom Belorusijom svih godina poslovanja u toj zemlji, već se dve decenije isključivo gradni prostor i stanove za tržište i nikada nije gradila ni jedan državni objekat, saopštio je Vibor Mulić, predsednik direktorskog borda kompanije Dana Holdings.

Karići pod sankcijama američkih vlasti

 

On u saopštenju podseća na „nedavno intenzivno prezentovanje u medijima, navodno ‘nezavisnog’ međunarodnog istraživanja OCCRP–a i KRIK-a i trenutnog stanja u Belorusiji“.

Napominje da se sada „ponavljaju identični lažni podaci“ u svetlu informacije o stavljanju kompanije Dana Holdings na „sankcionu listu EU i SAD“.

„Ponovo se pokušava lansiranje lažnih informacija o navodno povlašćenom položaju te kompanije“, smatra Mulić i ocenjuje da su po sredi grube i tedenciozne špekulacije i neistine.

Prema njegovom objašnjenju, „na sankcioni spisak EU, kompanija je dospela nakon objave navedenog niza kleveta iznetih na naš račun u nekoliko kampanjski sinhronizovanih medijskih članka“.

„Navodi u člancima nisu potkrepljeni niti jednim dokazom, a temelje se na vrlo nesolidnom radu povezane grupe istraživačkih novinara“, tvrdi Mulić.

On je uveren da je „EU iskoristila te neproverene navode, verujući autorima na reč, kao osnovu za uvođenje sankcija, previđajući da ne postoji mogućnost da Evropski sud prihvati novinske članke kao dokazni materijal“.

„Na osnovu tako pravno neutemeljene, pogrešne odluke EU smo i dospeli na sankcionu listu SAD. I u ovom slučaju ćemo iskoristiti sve pravne mere za hitno ukidanje donešenih mera“, najavio je Mulić.

Istraživanje OCRP-a, BELSAT-a i KRIK-a, kako je konstatovao, „otkriva svoju neverodostojnost, već u polaznoj argumentaciji o navodno dobijenom besplatnom građevinskom zemljištu vrednom 800 miliona dolara“.

„Istina je dokaziva prostim uvidom u Ustav Republike Belorusije i važeće zakone – sve zemljište u Belorusiji je vlasništvu države i ne može biti u prometu, odnosno ni pod kojim uslovima se ne otuđuje“, obrazložio je Mulić.

On tvrdi da kompanija Dana Holdings nije “dobila” ili kupila ni jedan kvadratni metar zemljišta, „već je kvalitetom svojih arhitektonskih master planova ponudila na javnim konkursima najbolja rešenja i samostalno investiranje u građevinske projekte“.

Kompanija se nikada se nije bavila bilo kakvim poslovima sa državom Belorusijom svih godina poslovanja u toj zemlji, već se dve decenije isključivo bavi gradnjom prostora i stanova za tržište sa motom “Kvalitetno, brzo, jeftino!”, i nikada nije gradila ni jedan državni objekat, poručio je Mulić.

Prema njegovom stavu, „u istoriji uvođenja sankcija od strane EU nikada se nije desilo da je na sankcioni spisak uvedena privatna kompanija samo na osnovu medijskih članaka i bez ikakve provere navoda“.

„Naša pravna služba i međunarodni advokatski timovi su podneli sudske prijave protiv svih koji su učestovali u izradi i distribuciji ovih lažnih infomacija, a iste će biti podnete i u Srbiji“, zaključuje Mulić.

Prema pisanju Krika,„američko ministarstvo finansija stavilo je na crnu listu kompaniju Dana holdings, povezanu sa porodicom Karić iz Srbije, u paketu kojim se proširuju sankcije protiv Belorusije“.

Na toj listi je i Nemanja Karić, sin Bogoljuba Karića.

Izvor Nova.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More