SZO osniva novu naučnu grupu za istragu porekla KORONAVIRUSA!

Foto: Tanjug (AP Photo/Ng Han Guan, FILE)
196

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da osniva novo telo za utvrđivanje izvora korona virusa, čime želi da se izbegne dalja politizacija koja je otežavala dosadašnju istragu.

Nemogućnost SZO da utvrdi gde i kako se virus proširio je stvorio tenzije među njenim članovima, posebno između SAD i Kine, gde su slučajevi kovid-19 prvi put identifikovani u Vuhanu krajem 2019. godine, a organizacija je danas pozvala sve vlade da sarađuju kako bi se ubrzala istraživanja o poreklu pandemije i depolitizovala situacija, prenosi Rojters.

U saopštenju SZO je navedeno da će novo savetodavno telo pod nazivom „Međunarodna naučna savetodavna grupa za poreklo novih patogena“ podržati brže sprovođenje daljih istraživanja.

Vašington je danas pozdravio plan SZO i istakao da je potrebno staviti akcenat na naučno zasnovane studije i na napore koji su vođeni podacima kako bi se utvrdilo poreklo pandemije koje će pomoći da se ubuduće efikasnije bori protiv izbijanja bolesti, ali da se one brže otkrivaju i sprečavaju.

U svom završnom izveštaju, napisanom zajedno sa kineskim naučnicima, tim koji je predvodila SZO i koji je proveo četiri nedelje u Vuhanu tokom januara i februara, saopštio je da se virus verovatno preneo sa slepih miševa na ljude preko druge životinje.

Rečeno je i da je curenje iz laboratorije krajnje malo verovatan uzrok pandemije.

Međutim, u dokumentarnom emisiji u njegovoj rodnoj Danskoj šef tima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Peter Ben Embarek rekao je juče da hipoteza o laboratoriji zaslužuje dalje proučavanje.

Portparol SZO saopštila je da njena današnja izjava o unapređenju studije o poreklu virusa i novom telu za istragu, nema nikakve veze sa tim primedbama, napominjući da je intervju sa Ben Embarekom snimljen pre nekoliko meseci.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More