“PROPUSNICA=APARTHEJD”! Francuska na nogama, broj protestanata više nego UDVOSTRUČEN (FOTO)

Protesters face French riot police during a demonstration in Marseille, southern France, Saturday, Aug. 14, 2021. Thousands of people, from families to far-right sympathizers, marched in dozens of cities across France for a fifth straight Saturday to denounce a COVID-19 health pass needed to access restaurant, long-distance trains and other venues. (AP Photo/Daniel Cole)
181

Demonstranti su peti uzastopni vikend protestovali gradovima širom Francuske protiv pravila koja ih primoravaju da pokažu zdravstvenu propusnicu da bi mogli obavljati dnevne aktivnosti.

Oni su se okupili na ulicama Pariza, Marseja, Nice, Monpeljea i drugih gradova mašući transparentima sa natpisom “Propusnica = aparthejd” i uzvikujući “Sloboda, sloboda”, preneo je Rojters.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Daniel Cole

Od prošlog ponedeljka građani su u obavezi da pokažu propusnicu na javnim mestima, dokazujući da su vakcinisani ili da su nedavno bili negativni na korona virus.

Nakon nedelju dana gledanja kroz prste, vlada je navela da će pooštriti proveru zdravstvenih propusnica, a testiranje, osim ako to ne propiše lekar, od oktobra više neće biti besplatno.

Broj demonstranata se više nego udvostručio između prve i četvrte subote protesta, sa 114.000 17. jula na 237.000 7. avgusta.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Daniel Cole

Vlasti procenjuju da će na više od 200 protesta u zemlji biti ukupno oko 250.000 demonstranata.

Među demonstrantima su i antivladin pokret “Žuti prsluci” i građani koji smatraju da je zdravstvena propusnica diskriminatorska.

Stopa vakcinacija porasla je nakon što je Makron prošlog meseca predstavio svoj plan o zdravstvenoj propusnici.


Skoro 70 odsto Francuza je do sada primilo jednu dozu vakcine, dok je 57,5 procenata potpuno vakcinisano.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More