Italijani najavljuju novi automobil iz Kragujevca

Foto/You Tube/Printscreen
515

„Fijat đardinjera“, produžena verzija „fijata 500“, mogao bi da bude novi model koji će proizvoditi fabrika u Kragujevcu, tvrde italijanski mediji pozivajući se na svoje izvore iz kompanije „Fijat Krajsler automobili“.

Radi se o modelu koji tek treba da se pojavi, a zasnovan je na najbolje prodavanom modelu italijansko-američke korporacije, „fijatu 500“. Taj novi model najavljen je prošle godine, kada je predstavljen petogodišnji plan rada korporacije.

Međutim, nema ga u planovima za rad italijanskih fabrika ove kompanije, a budući da je pokojni generalni direktor Serđo Markione izjavio da je proizvodnja manjih modela profitabilna samo u fabrikama u istočnoj Evropi (Poljska i Srbija), italijanski mediji sada tvrde da bi „fijat đardinjera“ upravo mogla da bude sklapan u Kragujevcu.

„Fijat đardinjera“ bi tako popunio proizvodne kapacitete u kragujevačkoj fabrici, gde se već proizvodi „fijat 500L“, ali i rupu u ponudi „Fijata“ u automobilskom B segmentu, nastalu prekidom proizvodnje „fijat grande punta“ i jednog od najpopularnijih modela, „fijata punto“, još ranije.

Prema zasad dostupnim informacijama, „fijat đardinjera“ bio bi produžena verzija „fijata 500“, sa mestima za pet putnika i nešto većim prtljažnikom.
Italijanski mediji navode da bi generalni direktor „Fijat Krajsler automobila“ Majkl Menli u roku od dva do tri meseca trebalo da javno saopšti planove rada fabrika van Italije. Tada će se definitivno znati i kakva je sudbina proizvodnje u Kragujevcu.

Kako je „Blic“ ranije pisao, italijanski mediji su najavljivali da bi u Kragujevcu mogao da se proizvodi i mali terenac, uvećana „panda cross“.

Kako je tada najavljeno, proizvodnja malog terenca trebalo bi da počne do kraja ove ili početkom sledeće godine. Prema pisanju Italijana, taj model iz Šumadije trebalo bi da bude znatno veći, dug 4,1 metar, za razliku od „pande cross“, čija je dužina 3,7 metara.

Takođe, trebalo bi da ima i veći prtljažnik zapremine čak 400 litara, kao i pet mesta za sedenje. Prema tim najavama, godišnja proizvodnja malog terenca trebalo bi da bude oko 50.000 komada.

Italijanski mediji objavili su da je „Fijat“ u 2018. prodao više od 61.000 komada modela „500L“, koji se proizvodi u Kragujevcu, pozivajući se na specijalizovane sajtove koji prate auto-industriju, ali zvanične potvrde za to nema.
U Kragujevcu bi, prema nezvaničnim informacijama, na jesen pošto se tokom letnje pauze završavaju sve neophodne pripreme, trebala da počne proizvodnja i hibridne verzije „fijata 500L“ uz klasičnu verziju ovog automobila.

Izvor Infobrif,Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More