Otpravnik poslova u Ambasadi Srbije u Indiji o situaciji sa koronom u toj zemlji: “Glavno težište akcije indijskih vlasti je vakcinacija”

Foto: Tanjug/AP Photo/Rajanish Kakade
181

Epidemiološka situacija u Indiji, u kojoj je prvo otkriven delta soj korona virusa, sada je pod kontrolom, a glavno težnište akcije vlasti u Nju Delhiju je na vakcinaciji, izjavio je za Tanjug Siniša Pavić, otpravnik poslova u Ambasadi Srbije u Indiji.

“Za razliku od ranijeg perioda, druge polovine aprila i maja kada je situacija bila dramatična, sada su brojke obolelih pod kontrolom”, rekao je Pavić.

Dodao je da indijske države preduzimaju različite mere u zavisnosti od broja obolelih, ali da se na centralnom nivou smatra da je taj talas prošao.

“Glavno težište akcije indijskih vlasti je vakcinacija, koja se sprovodi kroz kampanju koja je, kako Indijci vole da istaknu, najmasovnija u svetu”, rekao je Pavić.

S druge strane, podseća da je Indija država čije stanovništvo čini 18 odsto svetske populacije, tako da je uprkos svim naporima koji se preduzimaju, zemlja još uvek daleko od stope od 50 odsto vakcinisanog stanovništva.

“Tako da se i odavde s pažnjom prate kretanja u regionu, kao i na globalnom nivou u vezi s korona virusom i smatra se da je to nešto sa čime će morati da se bore još dugo”, rekao je Pavić.

U Indiji je, prema rečima premijera Narendre Modija, do sada vakcinišano više od 540 miliona ljudi, kroz najmasovniji program vakcinacije.

Delta soj, zarazniji od “klasične” varijante virusa, prvo je otkriven u Indiji proletos, kada su iz te zemlje dolazile potresne slike prepunih bolnica, koje su jedva uspevale da prime novozaražene korona virusom.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More