Više od 1 297 mrtvih, oko 6 000 povređenih! Haiti sad na udaru tropske oluje: “Nema pomoći, ništa od naše vlade”

Foto: Tanjug/ AP Photo/Joseph Odelyn
189

Broj poginulih u zemljotresu jačine 7,2 stepena koji je pogodio Haiti, jednu od najsiromašnijih zemalja sveta, popeo se na 1.297.

Epicentar najsnažnijeg zemljotresa bio je oko 125 kilometara zapadno od glavnog grada Port-O-Pransa, saopštio je Geološki zavod SAD, a potresi su se nastavili i u nedelju.

Hiljade građevina su pretvorene u ruševine, zbog čega službe za vanredne situacije imaju pune ruke posla.

Prema dosadašnjoj evidenciji, najmanje 5.700 ljudi je povređeno, a hiljade su raseljene iz uništenih ili oštećenih stambenih objekata.

Preživeli stanovnici nekih oblasti Haitija bili su primorani da čekaju zdravstvenu pomoć na otvorenom po rekordno visokim temperaturama.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Joseph Odelyn

Dalja devastacija Haitija gotovo je izvesna zbog današnjeg dolaska tropske oluje Grejs.

Američki Centar za uragane upozorio je da je nepogoda oslabila ali i dalje predstavlja prijetnju jer je praćena jakim, obilnim kišama koje mogu da izazovu poplave i pokrenu klizišta.

Zemljotres je skoro sravnio neke gradove i pokrenuo klizišta koja su ometala spasilačke napore na Haitiju, zemlji koja se već bori sa pandemijom korona virusa, političkom krizom nakon ubistva predsednika Moiza i talasom nasilja lokalnih bandi.

“Nema pomoći, ništa od naše vlade”, rekao je dopisniku AP jedan građanin Haitija.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Joseph Odelyn
Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More