Novo zaključavanje bila bi katastrofa po privredu, svaki štediša gubi 700 evra godišnje

Foto: Tanjug/AP Photo/Lisa Leutner
342

Svaki štediša u Austriji u proseku izgubi godišnje 700 evra, ukazuje ekspert Erste banke Tomas Šaufler, dodajući da je “obična” štednja sve manje vredna.

Banke, ističe, ne plaćaju gotovo nikakve kamate, a inflacija smanjuje vrednost novca.

“Kod stope inflacije od sadašnjih 2,8 odsto, gubitak samo na osnovu toga je najmanje 6,3 milijardi evra. Ali to nije sve. Nažalost, Austrijanci prihvataju da je njihova realna štednja sve manje vredna”, objasnio je Šaufler.

Ukazuje da se u drugim zemljama, na primer u Finskoj, građani okreću sve više vrednosnim papirima i tako ulažu svoj novac.

“Ako pođemo od toga da u Austriji u bankama leži oko 385 milijardi evra na štednji bez ikakve kamate, a u Finskoj građanima štednja kroz vrednosne papire donosi kamatu od sedam odsto, to znači da Finci godišnje povećavaju svoju štednju za 17 milijardi evra”, objasnio je Šaufler.

Novo zaključavanje bila bi katastrofa po privredu

Ministarka privrede Austrije Margarete Šrambek izijavila je danas da bi dalje epidemiološko zaključavanje bila katastrofa za privredu i da do toga ne sme doći.

Ona je u izjavi za agenciju APA apelovala na stanovništvo da se vakciniše.

“To je važno kako bi privreda ponovo mogla da raste”, poručila je ministarka.

Podsetila je da samo privredni rast generiše radna mesta, prihod od poreza i smanjenje zaduženosti zemlje.

Šrambekova je istakla da je, za razliku od ranijih talasa infekcije, sada mnogo više ljudi vakcinisano, što je značajna razlika u odnosu na raniji period.

Lica koja još uvek nisu vakcinisana i koja i dalje oklevaju, ne smeju zaboraviti da se ne radi samo o sopstvenom zdravlju, već pre svega o zdravlju drugih ljudi, naglasila je ministarka Šrambek.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More