Marko, Aleksandar i još jedna Srpkinja u Kabulu čekaju evakuaciju: Nemamo nikakve karte i nikakvu mogućnost da izađemo iz zemlje komercijalnim letovima

Foto: N1/printscreen
155

Dvojica državljana Srbije Marko Pribak i Aleksandar Cvejić, koji se nalaze u Kabulu gde čekaju da nekako izađu iz zemlje, kažu za N1 da se čuju pucnji u okolini aerodroma i da je situacija haotična. Oni čekaju da ambasador dogovori sa nekom zemljom da ih stavi na spisak za evakuaciju.

Situacija se menja iz minuta u minut, snage talibana su ušle bez ikakvog otpora u grad, počeli su neki pregovori i predsednik se povukao, prepričava jučerašnji dan Aleksandar Cvejić.

On navodi da je civilni deo aerodroma zatvoren, a da sa vojne strane oko 2.000 Avganistanaca pokušava da uđe, kako bi napustili zemlju. Danas je došlo i do upada naoružanog lokalca na aerodrom, navodi, dodajući da je moguće i da je ubijen.

Ova dvojica državljana Srbije rade u Avganistanu za jednu međunarodnu firmu. „Pokušavali smo da uzmemo karte komercijalnim letom poslednjih šest dana, i sve su otkazivane 24 sata pre poletanja. Nemamo nikakve karte i nikakvu mogućnost da izađemo iz zemlje komercijalnim letovima“, navodi Cvejić.

Kaže da su u kontaktu sa ambasadorom Srbije iz Nju Delhija Sinišom Pavićem koji pokušava da im pomogne od juče. Od njega su, kako prenose, saznali da je još samo jedna državljanka Srbije u Kabulu.

Odalović: Amerikanci gde god su bili odatle su i otišli, o tome treba da razmišlja i Priština

„Nama su ovde pomogle kolege i drugovi koji su iz BiH, Hrvatske i Slovenije da dođemo do ovog bezbednog mesta iz našeg kampa. Mi smo pored ulaza u vojni deo aerodroma gde čekamo da nam se odobri ulaz – ne puštaju nikog ko nije na spisku za evakuaciju“, navodi Cvejić.

Kako kaže, nalaze se u hotelu koji čuvaju američki vojnici, u kom ima dosta stranaca iz SAD, Velike Britanije…

Navodi da ambasador Siniša Pavić radi sve što je u njegovoj moći da dođe u kontakt sa bilo kojom zemljom koja bi ih stavila na spisak za napuštanje zemlje.

Pavić: Radimo na evakuaciji troje naših državljana

Otpravnik poslova Ambasade Srbije u Indiji, koja je nadležna i za Avganistan, Siniša Pavić rekao je danas Tanjugu da je u kontaktu sa troje državljana Srbije u Kabulu i da se radi na njihovoj evakuaciji.

“Od jutros imamo informacije o troje naših državljana koji se nalaze u Avganistanu. Sa njima smo u permanentnom kontaktu i radimo na njihovoj hitnoj evakuaciji s obzirom na dramatičnost situacije u Kabulu”, kazao je Pavić.

On je rekao da je, na osnovu toga što je čuo od njih, ali i što se može ispratiti preko medija, situacija dramatična.

Preneo je da su dramatična i dešavanja oko oba aerodoma u Kabulu.

Ko su talibani, koji su osvojili Avganistan: Pružili utočište Bin Ladenu, vršili javna pogubljenja zbog preljube i krađe

“Oko civilnog aerodroma bilo je pucnjave i ima izveštaja o najmanje pet žrtava, a oko vojnog aerodroma nalazi se veliki broj ljudi, prema procenama 1.000 do 2.000, među kojima su i naoružani. Situacija je vrlo ozbiljna sa neizvesnim daljim tokom”, naglasio je Pavić.

On je dodao da je Ambasada u Nju Delhiju u kontaktu sa našim državljanima, a Ministarstvo spoljnih poslova sa zemljama koje planiraju evakuacione letove u neposrednoj budućnosti, te da se nada da će to doneti rezultate u najkraćem roku.

Napomenuo je i da se već neko vreme pomeraju komercijalni letovi, te poručio: “Trudimo se da u kontaktu sa našim državljanima razrešimo situaciju na najbolji način”.

Izvor Tanjug, N1
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More