Sa SRPSKOM VOZAČKOM DOZVOLOM u 13 ZEMALJA na četiri kontinenta bez dodatnih polaganja, uskoro novi sporazumi

Foto: Naši u svetu
433

Kina je poslednja zemlja u nizu s kojom je potpisan sporazum koji omogućava zamenu srpske vozačke dozvole bez polaganja teorijskog i praktičnog ispita.

Srbija ima zaključene bilateralne sporazume ili memorandume o uzajamnom priznavanju i zameni vozačkih dozvola bez polaganja ispita sa sedam zemlja, dok srpsku vozačku faktički priznaju i bez potpisanog bilateralnog sporazuma još šest zemlja, podaci su Ministarstva unutrašnjih poslova.

Tako državljani naše zemlje koji odu na rad u inostranstvo ili se iz drugih razloga tamo presele i steknu boravište bez posebnih peripetija mogu srpsku vozačku da zamene u Kini, Albaniji, Grčkoj, Severnoj Makedoniji, Španiji, Tunisu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Nemačkoj, Australiji, Austriji, Danskoj, Švajcarskoj i Kataru. Ipak, iako radi zamene srpske dozvole u navedenim zemljama nije potrebno polagati teorijski i praktični ispit, u većini zemalja je neophodno priložiti uverenje o zdravstvenoj i psihofizičkoj sposobnosti da je osoba sposobna da upravlja vozilom. Poslednji bilateralni sporazum o uzajamnom priznavanju i zameni vozačkih dozvola potpisali su pre dva meseca ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin i ministar javne bezbednosti Kine Džao Kedži. Vulin je tom prilikom naveo da će srpskim državljanima koji rade u Kini biti omogućeno da zamene srpsku vozačku dozvolu za određene kategorije vozila za kinesku, bez polaganja vozačkog ispita!

– Sporazumom će se omogućiti ne samo skraćenje procedura i lakše obavljanje profesionalnih i privatnih obaveza već će naši građani uštedeti i sredstva potrebna za polaganje vozačkog ispita i dobijanje vozačke dozvole – istakao je tada ministar.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova naveli su za Kurir da, pored Kine, Srbija ima potpisane bilateralne sporazume o uzajamnom priznavanju i zameni vozačkih dozvola sa Albanijom, Grčkom, Severnom Makedonijom, Španijom i Tunisom. Takođe, Srbija sa Nemačkom ima potpisanu zajedničku izjavu o procedurama za zamenu vozačkih dozvola, a sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima memorandum o razumevanju u vezi sa uzajamnim priznavanjem vozačkih dozvola.

– U Australiji, Austriji, Danskoj, Švajcarskoj, Kataru i znatnom broju drugih država priznaju se i zamenjuju srpske vozačke dozvole bez zaključivanja sporazuma – naveli su iz MUP.

Evo gde možete zameniti srpsku vozačku bez polaganja

– Albanija

– Grčka

– Severna Makedonija

– Španija

– Tunis

– Ujedinjeni Arapski Emirati

– Kina

– Nemačka

– Australija

– Austrija

– Danska

– Švajcarska

– Katar

Procedura u Nemačkoj, ušteda i do 1.000 evra

l Zahvaljući zajedničkoj izjavi Srbije i SR Nemačke o procedurama za zamenu vozačkih dozvola, naši državljani već četiri godine mogu važeće srpske vozačke dozvole da zamene za nemačke bez polaganja vozačkog ispita i bez provere vida za sve kategorije ukoliko imaju prebivalište od najmanje šest meseci u Nemačkoj. Na taj način su naši državljani oslobođeni troška od 500 do 1.000 evra, koliko su ranije morali da plate za ponovno polaganje vozačkog ispita.

U pripremi sporazum, uskoro zamena i u Italiji

l Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin nedavno je razgovarao sa ambasadorom Italije Karlom Loom Kašom i o sporazumu o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola, koji bi uskoro trebalo da bude potpisan. Sporazum između Italije i Srbije o zameni vozačkih dozvola istekao je 8. aprila 2018. i više nije moguće vršiti zamenu srpske vozačke dozvole za italijansku do potpisavanja novog sporazuma.

 

 

Izvor Kurir
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More