“EU da ponudi AZIL svima koji su progonjeni”, VANREDNI SASTANAK ministra spoljnih poslova sutra o Avganistanu!

Talibani su preuzeli kontrolu u svim četvrtima Kabula, mnogim Avganistancima preti PROGON!

Foto: k8-B8e8PAJ9JRM-unsplash
148

Evropska unija mora ponuditi azil državljanima Avganistana koji se suočavaju sa progonom iz svoje zemlje, rekao je danas predsednik Evropskog parlamenta Dejvid Sasoli.

Sasoli je kazao da situacija u Avganistanu zahteva jednistven odgovor EU i da je toj zemlji potrebno trajno političko rešenje koje štiti prava i omogućava Avganistancima da žive bezbedno i dostojanstveno, piše Tas s.

“Azil mora biti odobren onima kojima preti progon”, napisao je Sasoli na svom Tviter nalogu.

Vanredna video konferencija ministara inostranih poslova EU će biti održana sutra, 17. avgusta, u Briselu, a fokus će biti na situaciji u Avganistanu.

Ministri inostranih poslove EU će održati još jednu konferenciju 18. avgusta, na kojoj je prvo bilo planirano razmatranje pitanja o migrantskoj krizi na litvansko- beloruskoj granici, ali će se umesto toga ministri fokusirati na problemu izbeglica iz Avganistana.

Nakon što su SAD objavile kraj oružane operacije u Avganistanu i počele da povlače svoje trupe, talibani su pokrenuli veliku ofanzivu na vladinu vojsku i 15. avgusta ušli u Kabul, a danas, nakon što je predsednik Avganistana Ašraf Gani pobegao iz zemlje, talibani su preuzeli kontrolu u svim četvrtima Kabula.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More