Nemačka izlazi iz Lufthanze?! Vlada planira prodaju svog udela u avio-kompaniji!

Evo koliko udeo će prodati!

Foto: PixaBay
156

Nemačka vlada planira da proda oko četvrtinu svog 20-procentnog udela u Lufthanzi narednih nedelja, saopštila je danas nemačka finansijska agencija, pozivajući se na pozitivna poslovna kretanja te avio-kompanije.

Akcije Lufthanze su na tu vest pale za čak 4,9 posto na 8,81 evro na jutrošnjem trgovanju, izveštava Rojters.

Država je vlasnički udeo od 20 posto stekla za 300 miliona evra u okviru spasilačke pomoći nemačkom avio-prevozniku, kojeg je, kao i ceo vazduhoplovni sektor u svetu, pogodila kriza korona virusa.

Lufthanza je dobila paket finansijske podrške od 9,0 milijardi evra iz nemačkog Fonda za stabilizaciju privrede (WSF), osnovanog za pomoć kompanijama da prebrode posledice pandemije.

Iz WSF-a su rekli da će pre kraja 2023. godine prodati ceo svoj udeo u Lufthanzi, koji trenutno vredi više od jedne milijarde evra.

Lufthanza planira da emituje nove akcije, verovatno pre parlamentarnih izbora 26. septembra, što bi joj omogućilo da vrati novac iz paketa spasilačke pomoći poreskim obveznicima.

Akcionari su odobrili potencijalno povećanje kapitala kompanije u iznosu do 5,5 milijardi evra.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More