U SRBIJI ga hapsili kao HULIGANA, a u FRANCUSKOJ STUDENT GENERACIJE: San mi je da se vratim!

"Gorak ukus kada te sopstvena država izda", kaže Bogdan Raonić, ali ipak ne odustaje od svog sna!

Foto: youtube/printscreen
210

Bogdan Raonić, još jedan mladi potencijal i ponos Srbije proglašen za studenta generacije u Francuskoj. Međutim, Srbija to nije prepoznala. Srbija je Bogdana hapsila kao običnog huligana. Ipak, Bogdan ističe da bi voleo da se vrati i da radi za svoju zemlju Srbiju.

Bogdan je inače dobio čak dve stipendije od francuske Vlade, on je diplomirao na jednom od najprestižnijih fakulteta. I policija iz Kragujevca je Bogdana na prošlogodišnjim protestima uhapsila dok je šetao sa drugarima u centru, bez razloga, oni su njega držali 48 sati u pritvoru, prenosi portal “Svi Srbi u Parizu”.

,”Danas sam diplomirao i proglašen sam za valediktorijana (studenta generacije) za smer “matematika i fizika” na “Ecole Polytechnique”. Ne mogu da opišem koliko sam srećan zbog ovoga”, napisao je Raonić na Tviteru.

Podsetimo, na protestima prošlog leta, koje je obeležila naročita brutalnost policije kako u Beogradu tako i širom zemlje, zabeleženi su i oni napadi na momke iz Beograda kada su samo sedeli na klupici i razgovarali. Bogdan Raonić je uhapšen u Kragujevcu i zadržan 48 sati, od toga 20 sati bez hrane i vode, dok je šetao gradom nakon demonstracija na 500 metara od skupštine grada.

Bogdanova majka je tada izjavila da je njega uhapsila policija bez ikakvih razloga i dokaza da je uradio nešto nedozvoljeno, kako je rekla, uhapšen je samo zato što nije bio kod kuće dok su trajale demonstracije. “Ja nisam nikakav lažni Če Gevera, nisam nikakav huligan ili ubica. Ja sam Bogdan Raonić, student, brat, sin i prijatelj i i ja se kunem da ću da uradim sve što je u mojoj moći da se ovo što se meni i mojim drugarima desilo ne desi nikome više”, istakao je tada Bogdan.

,,Ja sam patriota i to se ne može promeniti jednim hapšenjem, ali sam razočaran jer me je država izdala bez razloga. Nadam se da ću se vratiti u Srbiju, to mi je san da se vratim, kada budem bio dovoljno uspešan sa 30, 40 godina. I tamo ću da radim za Srbiju, za svoju zemlju, i da pričam da smo mi dobar narod”, istakao je on nakon puštanja na slobodu.

Bogdan je tada pričao sa gorčinom o ovom nemilom događaju. ,,Bilo je jako traumatično, zadržali su nas 48 sati. Očekivali smo da će da nas puste, ali su nas ipak osumnjičili za nešto, rekao je Raonić i naveo da je do tada policajce viđao samo na filmovima. On kaže da je te noći u policijskoj stanici bilo dosta momaka različitog uzrasta, neki i maloletni. ,,Bila je to filmska scena, 30 mladih i svi su klečali, sedeli ili ležali na podu par sati, jer im je tako naređeno. Ispostavilo se da većina njih ništa nije ni uradila, a neki su dobili batine, povređeni su”, rekao je Raonić.

Kaže da su neki mladići dobijali šamare, da je lično dobio dva, a da ne zna zbog čega, mada sumnja da je zbog toga što ga je neko od policajaca video kada je koristio telefon da majci pošalje SMS poruku da se nalazi u policiji. ,,Nije nam bilo jasno zašto upotrebljavaju silu. Prema mojim drugarima i meni bili su manje grubi, valjda zato što su videli da nama oči nisu bile crvene od suzavca”, kazao je Raonić.

Danas njegova majka kaže, da je presrećna zbog njegovog uspeha i dodaje da, i posle godinu dana od hapšenja, još uvek ne znaju epilog te traumatične situacije, koja je uzdrmala celu porodicu. „Mi nikada nikakav zvaničan dokument nismo dobili posle Bogdanovog puštanja iz pritvora. Pušten je bez papira, bez ičega, kao da se te dve noći nikada nisu ni dogodile. Ne znamo uopšte kakav je epilog. Mladići koji su bili uhapšeni zajedno sa njim, nedavno su dobili poziv da daju svoje izjave, ali Bogdanu ništa nije stiglo. Ja se samo nadam da je to završena priča“, rekla je njegova majka Nataša, kojoj je sada na prvom mestu Bogdanova radost zbog postignutih rezultata i njegovo dalje usavršavanje.

Ona je istakla da je Bogdan dobio punu stipendiju za master studije Primenjene matematike na Univerzitetu ETH u Cirihu, gde će ujedno i raditi sa uglednim predavačima i profesorima. „Sve što je do sada postigao, Bogdan je uradio sam. Pratio je svoje snove, a mi smo samo išli za njim i podržavali ga na tom putu“, kaže ova ponosna mama, dok potiskuje sećanja na hapšenje.

Bogdan je u ranijim intervjuima povodom svog hapšenja, izjavio da je „gorak ukus kada te sopstvena država izda“, ali je ipak kao mlada, obrazovana i samosvesna osoba pojasnio da je njegova ljubav prema domovini „i dalje netaknuta“, te da se ne može promeniti jednim hapšenjem.

Izvor Svi Srbi u Parizu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More