Novi problemi: Posle razornog zemljotresa, ciklon Grejs pogodio Haiti

Foto: Tanjug/AP Photo/Matias Delacroix
238

Tropski ciklon Grejs pogodilo je danas Haiti sa obilnim padavinama, samo dva dana nakon snažnog zemljotresa što je hiljadama ugroženih ljudi izazvalo dodatne probleme, a prenatrpanim bolnicama i spasiocima otežalo rad.

Sinoć su jaka kiša i vetar pogodili jugozapadno područje zemlje, koje je najteže nastradalo u potresu u subotu, a zvaničnici su upozorili da bi padavine u nekim područjima mogle dostići 38 centimetara pre nego oluja prođe,a i u glavnom gradu Port-o-Prensu zabeležene su obilne kiše, prenosi AP.

Foto: Tanjug/AP Photo/Joseph Odelyn

Oluja i kiša povećavaju opasnost od klizišta i poplava u trenutku kada je državna Agencija za civilnu zaštitu potvrdila već 1.419 smrtnih slučajeva u zemljotresu, a broj povređenih osoba je povećan na 6.000, od kojih mnogi čekaju na medicinsku pomoć i leže po hodnicima, terasama i napolju ispred bolnica u ekstremnim vremenskim uslovima.

Zemljotres jačine 7,2 stepena je pogodio Haiti u subotu, epicentar je bio na 125 kilometara zapadno od glavnog grada Port-o-Prensa, a zvaničnici su saopštili da je u potresu potpuno uništeno više od 7.000 domova, a skoro još 5.000 oštećeno , čime je oko 30.000 porodica ostalo bez krova nad glavom.

Bolnice, škole, trgovinski objekti i crkve su takođe uništene ili teško oštećene.

Potres je skoro u potpunosti uništio neke gradove na jugozapadu, u poslednjoj katastrofi koja je zadesila državu, nakon što se stanovnici Haitija već bore sa pandemijom koronavirusa, nasiljem bandi, pogoršanjem siromaštva i politickim tenzijama nakon ubistva predsednika Žovenela Moiza 7. jula.

Više od 1 297 mrtvih, oko 6 000 povređenih! Haiti sad na udaru tropske oluje: “Nema pomoći, ništa od naše vlade”

 

U razornom zemljotresu na Haitiju najmanje 304 žrtve, stotine povređenih

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More