Predsednik Austrije: “Aktuelni razvoj u Avganistanu je potresan i čini me zabrinutim”

Foto: Youtube printscreen Alexander van der Bellen
234

Austrija i EU moraju da podrže sve one kojima preti opasnost od Talibana, poručio je danas predsednik Austrije Aleksander van der Belen.

On je kazao da bi proterivanja Avganistanaca, zbog aktuelnog razvoja u toj zemlji, bilo pogrešno.

Prema njegovim rečima proterivanje je u suprotnosti sa austrijskim Ustavom i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, naveo je on na društvenim mrežama.

“Aktuelni razvoj u Avganistanu je potresan i čini me zabrinutim. Posebno sam zabrinut za sve žene i devojčice čije su elementarne slobode, pravo na rad i obrazovanje ugrožena, te i pripadnike manjina”, kazao je on.

Građani Avganistana koji žele da napuste svoju zemlju, prema njegovim rečima, moraju imati mogućnost da to učine slobodno, bezbedno i preko otvorenih granica, kao što to mora biti i za strane državljane koji se nalaze u Avganistanu.

“Istovremeno Austrija i EU moraju iskoristiti sva preostala ekonomska i politička sredstva za uticanje na talibane iako to aktuelno nije jednostavno”, rekao je Van der Belen.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More