Prvo obraćanje talibana: Prethodna vlast je bila slaba, naše žene će imati sva prava u okviru šerijata

Foto: Tanjug/ AP Photo/Rahmat Gul
220

Portparol talibana Zabiulah Mudžahid održao je danas pres konferenciju, da bi svetu saopštio planove ove militantne grupe u Avganistanu. On je stanovnicima Kabula poručio da nemaju razloga za brigu, ali istakao da je njihovo delovanje bilo neophodno zbog slabosti prethodne vlasti.

„Nažalost, prethodna vlast je bila slaba i nije održala svoja obećanja. Nije bilo policije, reda i zakona na ulicama, bande su počele da preuzimaju vlast u zemlji, ali se i dalje koristilo ime islamske države. Mii nismo imali izbora osim da delujemo i pustimo naše vojnike u grad“, kazao je Mudžahid.

On je stanovnicima Kabula poručio da razloga za paniku nemaju, te da je njihova bezbednost prioritet.

„Obećavamo vam da ste sigurni, jer mi dolazimo sa najboljim namerama“.

Zabrinutost međunarodne zajednice je, kako kaže, očekivana i potpuno opravdana, ali teritorija Avganistana pripada samo stanovnicima te zemlje. Ukoliko strane sile žele da budu upućene, moraju da pokrenu razgovore sa talibanima.

„Potpuni je normalno da je međunarodna zajednica zabrinuta, ali uveravam sve strane ambasade i komšije da razloga za brigu nema. Nećemo dozvoliti da naša teritorija bude iskorišćena u ratne svrhe. Dali smo obećanje – ispunićemo ga“, odlučno je kazao portparol talibana.

Portarol talibana Zabihula Mudžahid rekao je danas na prvoj zvaničnoj konferenciji za novinare od osvajanja cele teritorije Avganistana i ulaska u Kabul da oni garantuju ženama sva prava u okviru šerijatskog zakona, dodajući da žene mogu da rade u obrazovanju i zdravstvu.


“Ako je međunarodna zajednica zabrinuta neka znaju da će naše žene imati sva prava u okviru šerijata. Naše žene su muslimanke i moraju da poštuju šerijatski zakon”, poručio je.

Rekao je i da želi da uveri međunarodnu zajednicu da talibani “nikome neće naneti zlo” i da ne žele probleme sa međunarodnom zajednicom.

“Žene će raditi rame uz rame s nama, želimo da uverimo međunarodnu zajednicu da neće biti diskriminacije”, rekao je portparol.

Rekao je i da mediji moraju da budu nepristrasni, ali da u njima ništa ne sme da bude protiv islamskih vrednosti.

“Mediji ne bi trebalo da rade protiv nacionalnog jedinstva, ne bi trebalo da promovišu podele, a trebalo bi da rade na zajedništvu zemlje”, rekao je Mudžahid.

Foto: Tanjug/ Photo/Markus Schreiber

Glavni predstavnik pokreta talibana Zabihula Mudžahid izjavio je danas tokom svoje prve konferencije za novinare da “talibani ne žele ni spoljne, ni unutrašnje neprijatelje”.

On je poručio da talibani žele prijateljske odnose sa drugim zemljama i potvrdio da će poštovati prava žena u okvirima islamskih propisa, istakavši da će ženama biti dozvoljeno da se školuju, da rade u obrazovanju i zdravstvu i da, kako je rekao, budu aktivne u društvenom životu u skladu sa šerijatskim zakonima, preneo je Rojters.

“Ako je međunarodna zajednica zabrinuta, neka znaju da će naše žene imati sva prava u okviru šerijata. Ali, naše žene su muslimanke i moraju da poštuju šerijatski zakon. One će raditi rame uz rame sa nama i želimo da uverimo međunarodnu zajednicu da neće biti diskriminacije”, ukazao je Zabihula Mudžahid.

On je izjavio da želi da uveri sve da talibani “nikome neće naneti zlo”, da ne žele probleme s međunarodnom zajednicom i neće zabraniti rad privatnim medijima, već će omogućiti da oni rade slobodno i nezavisno.

Ipak, predočio je i da mediji moraju da budu nepristrasni i da ne smeju da rade protiv islamskih vrednosti.

“Mediji ne bi trebalo da rade protiv nacionalnog jedinstva, ne bi trebalo da promovišu podele, već bi trebalo da rade na jedinstvu Avganistana”, rekao je Mudžahid.

Njegov pomirljivi ton tokom konferencije za novinare je u oštroj suprotnosti s komentarima prvog potpredsednika Avganistana Amrulaha Saleha, koji se proglasio “legitimnim prelaznim predsednikom” i obećao da se neće “pokloniti pred novim vladarima Kabula”.

UNESCO poziva na zaštitu kulturnog nasleđa Avganistana

UNESCO poziva međunarodnu zajednicu da zaštiti kulturno nasleđe u Avganistanu, poručio je danas zvaničnik te organizacije Tomas Milard.

„UNESCO pomno prati razvoj događaja u Avganistanu i

koordinira svoje akcije sa partnerskim agencijama u okviru sistema Organizacija Ujedinjenih nacija s ciljem da se pre svega osigura bezbednost naših službenika. Ali bogato i raznoliko istorijsko i kulturno nasleđe u Avganistanu je izuzetno vredno za čovečanstvo i ono mora biti sačuvano”, izjavio je Milard u razgovoru sa izveštačem TAS S.

Ovo se pre svega odnosi na Nacionalni muzej Avganistana

u Kabulu, Muzej islamske umetnosti u Gaznu i lokacije uvrštene na listu svetske kulturne baštine UNESCO poput minareta i arheološkog nalazišta u Džamu, te druge istorijske lokacije i arheološki artefakti pronađeni u dolini Bamijan, rekao je zvaničnik UNESCO.

Francuski eksperti su izrazili zabrinutost za sudbinu kulturno-istorijskih spomenika podsetivši da su talibani 2001. godine minirali dve statue Bude u centralnom delu zemlje.

Minirane statue su isklesane u 6. veku n.e. u stenama pored budističkog manastira.

Uništavanje spomenika kulture šokiralo je tada međunarodnu zajednicu koja je oštro osudila takve destruktivne akcije.

Na hiljade stanovnika Kabula nalazi se na aerodromu u tom gradu, gde očajno pokušavaju da pobegnu od talibanske vlasti. Američki vojnici i dalje kontrolišu tu teritoriju, ali se očekuje da će oni napustiti zemlju kada osoblje ambasade i svi njihovi građani budu uspešno evakuisani. Predsednik Džozef Bajden sinoć je rekao da talibani mogu da očekuju brzu i odlučnu rekaciju ukoliko ugroze građane SAD, ali istakao da vojno prisustvo više nije neophodno, obzirom na to da je predsednik Avganistana Ašraf Gani napustio zemlju i predao vlast.

„Koliko još američkih ćerki i sinova očekujete da žrtvujem, ako avganistanska vojska i predsednik nisu spremni da se bore za svoje“, upitao je Bajden.

Talibani su pre dva dana zvanično ušli u Kabul i proglasili prevlast u predsedničkoj vili. Potpuni haos je tada zavladao na aerodromu, koji sada predstavlja jedinu nadu izbezumljenom stanovništvu. Oni su spremni da rizikuju sve, pa čak i sopstvene živote, kako bi se spasili.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More