Milka Damjanović čeka evakuaciju iz Avganistana: Teško se dobija mesto za beg za humanitarce! Pavić o Milki: Vrlo je hrabra i razumna

Foto: Tanjug/ Photo/Markus Schreiber
230

Milka Damjanović, jedina preostala državljanka Srbije u Avganistanu, izjavila je da je na bezbednom u Kabulu, ali da ne zna kada će biti omogućena njena evakuacija, zbog velike nebezbednosti kretanja po gradu i pristupa aerodromu, kao i obezbeđivanju mesta na letovima.

Ona je za Novosti rekla da je jako veliki broj osoblja ambasada, porodica zaposlenih u ambasadama i vojske, i da se teško dobija mesto za humanitarce.

”Evakuacija će možda biti moguća na sigurniji način već sutra ili narednih dana, tako da smo moj tim i ja strpljivi i čekamo”, navela je Milka Damjanović.

Istakla je da je otpravnik poslova Ambasade Srbije u Indiji, nadležan i za Avganistan, Siniša Pavić uložio izuzetne napore na evakuaciji nje i dvojice srpskih državljana, koji su prebačeni u Uzbekistan.

”Oni su bili u većoj opasnosti, ali i prednosti, jer su već bili na aerodromu, a moj slučaj je komplikovaniji zbog opasnosti kretanja i nemogućnosti pristupa aerodromu. Nadam se da će uskoro biti uslova”, kaže Damjanovićeva.

Dodala je da ambasada u Rimu i ambasador Goran Aleksić aktivno pomažu i posreduju u obezbeđivanju mesta u avionu i dobijanju dozvola za pristup.

EVAKUISANI SRBI IZ AVGANISTANA

Pavić: Trazimo najbolji način za evakuaciju naše državljanke

Siniša Pavić, otpravnik poslova Ambasade Srbije u Indiji, a koji je nadležan i za Avganistan, kaže da su dvojica državljana Srbije danas bezbedno napustila Avganistan i da su sletela u Uzbekistan, kao i da se traži najsigurniji način za evakuaciju jedne naše državljanke iz Avganistana.

Pavić je za Tanjug rekao da su državljani Srbije Marko Pribak i Aleksandar Cvejić dobro i da su ””sada slobodni ljudi koji će nastaviti putovanje ka Srbiji””.

”U delu u kome to bude moglo i bilo potrebno imaće podršku naše diplomatske mreže i državnih organa, a imaju potpunu slobodu u izboru svog povratka, i pravca i trenutka”, rekao je Pavić.

Dodao je da je Ambasada u stalnom kontaktu sa Milkom Damjanović, preostalom državljankom Srbije u Avganistanu, i da se traži najsigurniji način za njenu evakuaciju s obzirom na, kako kaže, specifičnost njenog boravka u toj zemlji.

”Ona se nalazi na drugom mestu u odnosu na to gde su bili dvojica naših državljana. Vrlo je hrabra, razumna i razmišlja na način da nam maksimalno olakša situaciju oko njene evakuacije”, rekao je Pavić.

Govoreći o situaciji u Avganistanu, Pavić je rekao da se vesti i interesovanja okreću ka tome šta će biti ””nova realnost”” u Avganistanu, kao i da talibani pokušavaju da stvore sliku da “nisu isti kao ranije”.

”Bili smo svedoci tokom sednice SB UN različitih komentara o dešavanjima u Avganistanu, da postoje različite interpetacije prethodnih događaja, a za očekivati je da bude razlike i u pogledu podrške ili suprotstavljanja potezima talibana”, rekao je Pavić.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More