Sva bizarnost u Avganistanu: Dok iz zemlje beže čak i skokom u smrt, talibani sa oružjem se provode u luna parku, teretani…(VIDEO)

Foto: Instagram/printscreen
633

Prošlo je dva nepuuna dana od kada su talibani prodrli u Kabul, glavni grad Avganistana. Već danas su se zvanično obratili na konferenciji na novinare.

Portparol talibana Zabiulah Mudžahid održao je danas pres konferenciju, da bi svetu saopštio planove ove militantne grupe u Avganistanu. On je stanovnicima Kabula poručio da nemaju razloga za brigu, ali istakao da je njihovo delovanje bilo neophodno zbog slabosti prethodne vlasti.

Društvene mreže su preplavljene snimcima iz Kabula, posebno sa aerodroma, odakle se vrši evakuacija građana. Mnoge međunarodne organizacije su izrazile zabrinutost za stanje ljudskih prava, pre svega žene i deca, po dolasku talibana za vlast.

Na Instagram stranici Geokutak koja objavljuje najrazličitije snimke iz svih delova sveta objavljeni su snimci iz Kabula na kome se vidi talibani koji se voze u dečijem luna parku, zatim na spravama u teretani u američkoj vojnoj bazi, kao i kako slobodno šetaju gradom.

Naime, dve grupe naoružanih talibana snimljene su kako se igraju u luna parku, koji je sada prazan. Nema dece, nema majki, samo naoružani muškarci.

Portarol talibana Zabihula Mudžahid rekao je danas na prvoj zvaničnoj konferenciji za novinare od osvajanja cele teritorije Avganistana i ulaska u Kabul da oni garantuju ženama sva prava u okviru šerijatskog zakona, dodajući da žene mogu da rade u obrazovanju i zdravstvu.

Mnogi od njih su najverovatnije prvi put videli zabavni park, budući da talibanski borci dolaze iz udaljenih i veoma siromašnih provincija.

“Ako je međunarodna zajednica zabrinuta neka znaju da će naše žene imati sva prava u okviru šerijata. Naše žene su muslimanke i moraju da poštuju šerijatski zakon”, poručio je.

Izvor agencije Tas u glavnom gradu Avganistana rekao je da se na ulicama povremeno čuju pucnji i da se koristi teško naoružanje. Prema njegovim rečima, čuju se i eksplozije, ali su informacije o događajima u gradu oskudne jer je preporučeno da se kuće ne napuštaju.

Portparol Pentagona Džon Kirbi potvrdio je danas da su američki vojni komandanti imali komunikaciju sa talibanima.

Kirbi nije hteo da ulazi u detalje o tome “kako napreduju razgovori”, ali je rekao da američki vojni komandanti komuniciraju “više puta dnevno” s talibanima na kabulskom aerodromu, odakle se vrši evakuacija stranih državljana, piše CNN.

– Dozvoljeno je samo reći da su naši komandanti na aerodromu zaduženi da obezbeđuju taj aerodrom i da ga čuvaju, da bi se operacije ponovo pokrenule i održale i da su bilo kakve interakcije neophodne za ostvarenje misije – rekao je Kirbi.

On je ranije danas izjavio je da će 22.000 Avganistanaca koji su u riziku doći u Sjedinjene Američke Države.

Kirbi je izjavio da Pentagon, pored vojnog kampa Fort Lij u državi Virddzinija, traži ostale lokacije gde će biti smešteni aplikanti za specijalnu imigrantsku vizu (SIV), koji će imati pravo da dovedu svoje porodice, preneo je CBS.

Za SIV mogu da apliciraju na hiljade Avganistanaca koji su sarađivali sa američkom vojskom.

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More