SAD će preporučiti SVIM građanima treću dozu vakcine

Foto: Tanjug/ AP Photo/Charlie Neibergall
319

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena tražiće od svih Amerikanaca koji su u potpunosti vakcinisani protiv Kovida-19 da prime dodatnu dozu vakcine, prenose američki mediji.

Očekuje se da zdravstveni zvaničnici ove nedelje saopšte da bi Amerikanci trebalo da prime dodatnu dozu, poznatu kao “buster”, osam meseci posle početne imunizacije.

Kako navodi Glas Amerike, dodatne doze će verovatno početi da se daju tokom septembra pošto američka Uprava za hranu i lekove (FDA) odobri treću dozu Fajzerove vakcine.

Prvo će ih primiti zdravstveni radnici, štićenici staračkih domova i drugi stariji građani, odnosno iste grupe koje su prve vakcinisane u Sjedinjenim Državama.

Dodatna doza se preporučuje zbog veće zaštite protiv delta soja korona virusa, koji se brže prenosi i koji je doveo do novog talasa infekcija u Sjedinjenim Državama.

Većina Amerikanaca primila je vakcine kompanija Fajzer i Moderna, koje se daju u dve doze, dok su neki vakcinisani jednom dozom Džonson i Džonson vakcine.

Zvaničnici su prvobitno odbacivali pozive da se odobri dodatna doza vakcine protiv Kovida 19, navodeći da podaci sugerišu da su građani i dalje zaštićeni od virusa, uključujući i delta soj.

Međutim, nova istraživanja sprovedena u Izraelu pokazuju da se delotvornost Fajzerove vakcine značajno smanjila među starijima koji su vakcinisani početkom godine. Izrael je zbog toga preporučio da stariji od 50 godina

So-En-En prenosi da eksperti očekuju da će se preporuka o dodatnoj dozi odnositi i na građane koji su primili Džonson i Džonson vakcinu, kada bude dostupno više podataka.

FDA i Centri za kontrolu i prevenciju bolesti prošle nedelje su preporučili treću dozu Fajzerove ili Modernine vakcine za pojedine osobe sa oslabljenim imunitetom.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More