Da li će biti ograničenja za nevakcinisane u Austriji? Evo kakvog su mišljenja nadležni: “Verujem da ćemo morati da razgovaramo o tome”

Foto: Tanjug/AP Photo/Lisa Leutner
280

Ministar zdravlja Austrije Volfgang Mikštajn, koji se do skoro tome protivio, razmišlja o uvođenju ograničenja za nevakcinisane.

On je kazao da može zamisliti da se, na primer, na manifestacije puste samo lica koja su vakcinisana.

Takav zahtev izneo je pokrajinski sekretar za zdravstvo Beča Peter Haker, koji bi i u gastronomske lokale pustio samo vakcinisane.

Mikštajn je kazao da tako nešto može zamisliti od oktobra.

“Verujem da ćemo pred sve težu epidemiološku situaciju na jesen morati da razgovaramo o tome”, kazao je ministar, dodajući da pre toga svako mora dobiti mogućnost da se vakciniše.

Takva ograničenja podržava i Lekarska komora Austrije.

Aktuelo u Austriji, do kraja avgusta, važi uredba prema kojoj za ulazak u gastronomiju i ustanove zabave važi pravilo da pristup mogu dobiti samo lica koja imaju sertifikat o vakcinaciji, potvrdu o preležanom kovid19 ili negativan test.

Više pokrajina se izjasnilo da se barem u noćnoj gastronomiji ograniči pristup samo za vakcinisane, a Beč to želi da uvede i za restorane.

Privredna komora Beča smatra da bi takva zabrana za nevakcinisane bila preuranjena, i težak udarac za ugostitelje koja bi imala dramatične posledice po njih.

Nove mere u Austriji se očekuju za septembar, kada ponovo počinju da rade škole i ljudi se vrate sa odmora.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More