Nacionalni savet za vakcinaciju u Austriji izdao preporuku o trećoj dozi vakcine protiv korone

Foto: Pixabay/jarmoluk
236

Nacionalni savet za vakcinaciju u Austriji preporučio je da se planirana vakcinacija trećom dozom sprovede isključivo mRNK vakcinama Fajzer-Biontek ili Moderna.

Kao prvi, treću dozu vakcine treba da dobiju stariji građani, rizične grupe, kao i svi koji su vakcinisani “tradicionalnim vakcinama”.

Treća doza, dodaje se u saopštenju, trebalo bi da se da, u zavisnosti od rizika i starosti, kao i vrste vakcine, između šestog i devetog meseca pune imunizacije.

U preporuci se navodi da najpre treba da treću dozu dobiju starije osobe, i osobe sa bolestima kao što su rak ili srčani problemi, te i svi koji su vakcinisani AstraZeneka ili Džonson&Džonson vakcinom.

Oni treba da dobiju treću dozu u periodu šest do devet meseci od prve pune imunizacije.

Nakon toga treba da usledi vakcinisanje trecgom dozom svih odraslih koji su već dobili Fajzer ili Moderna vakcinu.

Kod tih lica treća doza treba da bude data u periodu od devetog do 12 meseca od pune imunizacije.

Za mlade od 12 do 18 godina starosti za sada nije predviđeno davanje treće doze.

Ministar zdravlja Volfgang Mikštajn apelovao je, povodom preporuke nacionalnog vakcinalnog saveta, na građane koji se još nisu vakcinisali da to učine.

“Vakcine će nam pomoći da dobro prođemo kroz zimu. Zbog toga je, pored treće vakcine, važno da oni koji nisu dobili nijednu dođu na vakcinaciju”, poručio je on.

I kancelar Sebastijan Kurc pozvao je sve nevakcinisane da se vakcinišu, a ukazao je i na dobro iskustvo Izraela sa “trećom dozom”.

Austrija planira od septembra da krene sa davanjem treće doze vakcina imunizovanim građanima.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More