Najmlađa avijatičarka ikada kreće sama na tromesečni put oko sveta (VIDEO)

Foto: Printscreen Youtube
156

Pilot Zara Ruterford (19) poletela je danas na svoje tromesečno putovanje oko sveta i najmlađa je žena koja će samostalno leteti. Ruterfordova je sa aerodroma Kortrijk-Vevelgem na zapadu Belgije otputovala svojom ultralakom “Ajkulom”, najbržim mikrolakim avionom na svetu, piše Rojters. Britansko-belgijska avijatičarka se nada da će njeno putovanje ohrabriti više devojaka i žena da studiraju i rade u STEM-u, oblasti nauke, tehnologije, inžinjerstva i matematike, piše Rojters.

Srbi su stvarali NASA i vodili ljude na Mesec i Mars, Andrea Rajšić sprema putovanje na crvenu planetu

 

“Volela sam oduvek vazduhoplovstvo i STEM oblasti, ali nisam videla mnogo drugih žena i devojaka koje se ovime bave. Uvek sam mislila da je to prilično tužno i obeshrabrujuće”, rekla je Ruterford za britansku agenciju i dodala da se nada da može da ohrabri devojke da uđu u to polje.

Ruterfordova cilja na titulu od Šeste Vajs, koja je sa 30 godina postala najmlađa žena koja je sama letela svetom, a najmlađi muški pilot Mejson Endru imao je 18 godina kada je krenuo na put

Ruta Ruterfordove će trajati oko tri meseca, sa zaustavljanjem u 52 zemlje uključujući Grenland, Kinu i Nikaragvu, gde će boraviti sa lokalnim porodicama ili u hotelima. Ruterfordova je dete pilota i ima san da sledeće godine ode na univerzitet kako bi postala astronaut.

“Volim avanturu i mislim da je prostor verovatno najveća avantura”, rekla je Zara.

Izvor Tanjug

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More