Mladi Uzbekistanac radi kao dostavljač hrane u Beogradu: Uslovi u Srbiji su bolji nego u Dubaiju, ali mešaju nas s migrantima

foto: Pixabay/KaiPilger
146

Dvadesetogodisnji Rustam Kodirov iz Uzbekistana već dva meseca živi i radi kao dostavljač hrane u Beogradu.

Pre nego što je došao u našu zemlju, isti posao obavljao je u Dubaiju. Ipak, ovde, osim što se, kako kaže, bolje oseća, ima plaćen i stan i avionsku kartu. Tako ispada da u Srbiji zarađuje više nego u prestonici Ujedinjenih Arapskih Emirata. U Srbiju je došao zajedno sa dvadesetak radnika koje je Agencija za zapošljavanje dovela u jednu od vodećih službi za dostavu hrane u Beogradu.

Život naših ljudi, Srbi na Tasmaniji, najudaljenijem našem mestu na svetu (FOTO)

 

Kako ističe za Kurir TV, mogućnosti koje su ovde dobili mnogo su veće.

“Ako uporedim ovaj posao sa prethodnim u Dubaiju, uslovi su neuporedivo bolji. Plata je viša, sve je organizovano, uključujući i smeštaj”, kaže Rustim.

Dodaje da su veoma zadovoljni, iako se pojedini građani koji poručuju hranu onlajn još uvek nisu navikli na njih.

“Nisu svi ljudi isti, dešavaju se različite situacije. Međutim, kada im objasnimo da mi nismo migranti i da smo ovde došli iz Uzbekistana da radimo, budu srdačniji prema nama”, objašnjava mladi Uzbekistanac.

Njegov kolega i sunarodnik Jahongir Sodik oduševljen je ljudima u Srbiji, ali i jezikom. “Učim srpski, znam neke reči”, pohvalio se Sodik.

Stefan Šurlan, osnivač službe za dostavu u Srbiji kaže da je evidentno da Srbiji nedostaje radne snage, kao što je slučaj i u ostalim zemljama u okruženju.

Kako navodi, to se posebno oseti u ugostiteljstvu, građevini i u jednom od najpopularnijih poslova – dostavi hrane. Ističe da je odlučio da bi bilo interesantno dovesti ih u Srbiju za polje dostave jer je to deficitarno kod nas.

“Tržište umesto dva čoveka koja bi nam se javilo na oglas, zahteva 300 do 400 dostavljača u Beogradu i to ne možemo da zadovoljimo domaćom radnom snagom. Platili smo im avio karte od Uzbekistana do Srbije, nabavli radne dozvole, platili smo prijavu i radimo potpuno legalno”, kazao je Šurlan.

Napomenuo je da postoje i desničari koji negativno gledaju na ovu pojavu, pa se dešavalo da momci iz Uzbekistana budu i napadnuti jer ih zamenjuju sa migrantima, preneo je Kurir.

Izvor Kurir

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More