Patrijarh Porfirije: Najvažnije je vaspitavati decu u pravoslavnoj veri

FOTO: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC
145

Patrijarh srpski Porfirije poručio je večeras u Doboju da je mir put srpskog pravoslavnog naroda i naglasio da je važno da Hristos bude u srcu i duši svakog čoveka, a da je najvažnije vaspitavati decu u pravoslavnoj veri.

“Decu moramo vaspitavati u pravoslavnoj veri i da nam to bude najvažniji zadatak. Molite se za svoju decu jer je Jevanđelje naš život”, rekao je patrijarh nakon doksologije koja je služena u dobojskom hramu u prisustvu velikog broja vernika. Naglasio je da mu je srce ispunjeno radošću jer je uoči Prebraženja Gospodnjeg došao u Republiku Srpsku, prenosi RTRS.

Patrijarh Porfirije objasnio zašto je otvorio nalog na Instagramu: “Danas su društveni mediji krov sa koga svima upućujemo Reč Božju”

 

“Došao sam u krajeve odakle su i moji koreni. Ovaj kraj je utkan u moje biće, dušu, što mi je davalo i daje snagu”, rekao je patrijarh i dodao da dobro poznaje srce i dušu srpskog naroda na području Republike Srpske i Doboja. On je naveo da prema ovom narodu oseća ljubav, ali i da ga njihova ljubav prema njemu i Crkvi čine posebno radosnim.

Patrijarh je rekao da je “došao u svoju kuću” i poželeo okupljenim vernicima da sutrašnji praznik Prebraženja Gospodnjeg dočekaju u zdravlju i veselju i da im Gospod podari svaki napredak.

Naveo je i da je odrastao sa episkopom zvorničko-tuzlanskim Fotijem.

Vladika Fotije zahvalio je na dolasku patrijarha srpskog uoči jednog od velikih praznika.

“Vaša svetosti došli ste u Doboj u kome je bio formiran prvi logor u modernoj Evropi, a to je bilo u Prvom svetskom ratu. U logoru je bilo 45.000 ljudi, Srba, 12.000 je stradalo, a od toga hiljadu dece. Nažalost, to je postao obrazac za rešavanje nacionalnih pitanja”, kazao je Fotije i dodao da je Hram Svetih apostola Petra i Pavla podignut na “mučeničkom mestu”.

Patrijarh Porfirije stigao je ranije danas, posle više od 80 godina, u dvodnevnu posetu Doboju, uoči krsne slave ovog grada Preobraženja Gospodnjeg.
Dočekan je ispred Crkve Svetih apostola Petra i Pavla, a prisutni su bili srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, premijer RS Radovan Višković, kao i predstavnici političkih partija i predstavnici Srba u zajedničkim institucijama.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More