Danas je Preobraženje Gospodnje: Praznik nezalazne svetlosti i dan od kada se jede grožđe

Foto: Youtube printscreen Radio-televizija Vojvodine
688

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Preobraženje Gospodnje. Taj praznik posvećen je sećanju na događaj Hristovog preobraženja na gori Tavor kada on najavljuje svoje potonje stradanje i slavu.

U crkvi se na Preobraženje, u znak zahvalnosti Bogu na plodovima koje daje zemlja, osvećuje grožđe i deli narodu, a u krajevima gde nema grožđa, drugo voće.

Praznik Preobraženja Gospoda Isusa Hrista jedan je od dvanaest velikih Gospodnjih praznika, koji je po svojoj tematici povezan je sa svim onim spasonosnim događajima iz Spasiteljevog života koji su se dogodili neposredno pred Njegovo stradanje i slavno Vaskrsenje. Kako bi pred svoje stradanje apostolima na vidljiv i opitan način otkrio svoju Božansku silu i slavu.

Hristos je na visoku Tavorsku goru poveo Apostole Petra, Jakova i Jovana i pred njima se Preobrazio pokazavši im svoju Božansku slavu i silu. On nije poveo sve apostole, već samo trojicu najljubljenijih, zato što je znao da će ga Juda izdati, te zato nije bio dostojan da vidi Božansku slavu Hristovu, a opet nije hteo da ga ostavi samog pod gorom da ne bi kasnije time pravdao svoje izdajstvo.

Prema evanđelskim svedočanstvima u trenutku Preobraženja Spasiteljevo lice zasijalo je kao sunce, a haljine Njegove postadoše bele kao svetlost. Takođe evanđelsko kazivanje nam svedoči o javljanju Starozavetnih proroka Mojseja i Ilije prilikom Hristovog Preobraženja.

Na osnovu evanđelskih svedočanstava o sveštenom događaju Preobraženja Gospodnjeg na Tavoru, sva himnografija ovog praznika veliča Gospoda kao darodavca večne i nezalazne svetlosti koja prosvetljuje i osvećuje svakoga čoveka koji dolazi na svet. Preobraženje pada uvek u vreme Gospojinskog posta zato je praznična trpeza obogaćena vinom i ribom.

Brojni običaji i verovanja
Svaki praznik i njegovi običaji vezani su i za godišnje doba. Zato se u narodu obično kaže da od Preobraženja uglavnom više nema velikih vrućina, ali i da se cela priroda preobražava.

Takođe se nekad verovalo da je Preobraženje poslednji dan za kupanje u rekama.

U crkvi se na Preobraženje, u znak zahvalnosti Bogu na plodovima koje daje zemlja, osvećuje grožđe i deli narodu, a u krajevima gde nema grožđa, drugo voće.

Izvor Našiusvetu.com
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More