Bajden: Ostaćemo u Kabulu dok ne evakuišemo sve Amerikance

Foto: Tanjug/AP Photo/Susan Walsh
239

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da namerava da zadrži američku vojsku u Avganistanu dok se poslednji Amerikanac ne evakuiše, “makar to značilo i probijanje poslednjeg roka za povlačenje trupa, 31. avgusta”.

Bajden je odbacio kritike da su SAD morale da urade više po pitanju evakuacije i povlačenja, koja su dosad obeležili nasilje i haos u glavnom gradu Kabulu, pošto je na stotine hiljada ljudi pokušalo da pobegne od talibana, koji sada drže vlast, prenosi AP.

Predsednik SAD izjavio je za američku medijsku kuću “ABC njuz” da će “učiniti sve što je u njegovoj moći” da evakuiše Amerikance i američke saveznike iz Avganistana pre 31. avgusta.

Upitan u par navrata – kako administracija planira da pomogne Amerikancima da napuste Avganistan posle 31. avgusta, Bajden je odgovorio da “ukoliko i ostanu američki državljani posle planiranog roka, vojska će ostati i izvući ih sve”.

Po dolasku talibana na vlast u nedelju, oko 15.000 Amerikanaca je ostalo u Avganistanu, a vojska je do sada evakuisala 6.000 ljudi, dodaje CNN, ne precizirajući koliko je među njima američkih državljana.

Bajden: Povlačenje vojske nije moglo da prođe bez haosa

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da ne veruje da bi bilo moguće da se američke trupe povuku iz Avganistana bez “haosa” koji se mogao videti poslednjih dana.

Na pitanje novinara ABC Njuza da li se povlačenje moglo bolje osmisliti, Bajden je odgovorio odrečno, prenosi Rojters.

“Ne. Ideja da postoji način da se izađe bez haosa kakav je nastao, meni nije poznata. Ne znam kako je to moguće”, odgovorio je predsednik SAD.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More