Patrijarh Porfirije u Doboju: “Moramo da poštujemo i uvažavamo jedni druge” (FOTO+VIDEO)

Foto: Instagram Patrijarh Porfirije/printscreen
147

Prvi put posle 80 godina Doboj je obeležio krsnu slavu Preobraženje Gospodnje u prisustvu jednog patrijarha srpskog.

Posle svete arhijerejske liturgije koju je održao patrijarh Porfirije održana je litija, u kojoj su učestvovali zvaničnici Republike Srpske i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Patrijarh srpski Porfirije istakao je da je velika radost ispunila njegovu dušu zbog toga što je prva poseta Republici Srpskoj i BiH upravo poseta Doboju.

“Imam vas u srcu i neprestano se molim Bogu za vas i molim vas da se molite za mene, jer ja sam ovde zaista svoj među svojima”, poručio je patrijarh.

On je pozvao na očuvanje mira i istakao da “moramo da poštujemo i uvažavamo jedni druge”.


“Ja ću se moliti za mir na ovim prostorima i u učiniću sve, zajedno da svojom braćom arhijerejima, da mi budemo ono što jesmo i da svoje srpsko ime nosimo sa ponosom”, rekao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh je naglasio da je Republika Srpska garant mira i postojanja srpskog naroda u BiH, ali i garant suživota svih naroda u BiH.

Dodik je u svom obraćanju kazao da bi srpski narod u Bih izgubio identitet da nije bilo SPC.


“Srpska pravoslavna crkva jedan je od najvažnijih stubova identiteta srpskog naroda i da nije bilo SPC, taj identitet bio izgubljen kroz vekovne okupacije koje su nad njima vršene”, naveo je on.

Poručio je da je samo čvrsta vera mogla da očuva narod i zato, kazao je, ovaj narod veruje crkvi, poštuje svoju veru, svoju krsnu slavu, zato i piše ćirilicom.

On je istakao da današnja poseta patrijarha Porfirija Doboju predstavlja veliku čast za sve građane Republike Srpske.

Dodik je poručio da je Doboj strateški važan za Republiku Srpsku, te da je zato ovaj grad danas veliko gradilište.


Proslavi je prisustvovala i predsednica Republike Srpska Željka Cvijanović koja je građanima Doboja čestitala krsnu slavu.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More