Da li pas treba da pije MLEKO?

Znamo da je i za pse, kao i za ljude, voda najzdraviji i najsigurniji napitak. Ipak, šta je sa mlekom?

Foto:Pixabay/birgl
282

Sigurno ste do sada imali prilike da čujete brojne, često potpuno suprotstavljene odgovore na ovo pitanje.

Ipak, odgovor i nije jednostavan i ne može se svesti na DA ili NE.

Kada psi mogu da piju mleko?

Pretpostavka od koje često polazimo je sledeća – ako je štencima neophodno majčino mleko u prvim danima života, nije li logično da će mleko biti zdravo za njih i tokom odrastanja?

Da, za štence je majčino mleko zaista važno, ali je vrlo verovatno da tokom kasnijeg života neće biti tolerantni na kravlje ili kozje mleko iz frižidera.

Kada štenci prestanu da sisaju, proizvode manje enzima koji su neophodni za varenje i pravilnu razgradnju mlečnog šećera – laktoze.

Zato se upravo u ovom period i kod pasa mogu javiti simptomi kakve srećemo i kod ljudi, a posledica su netolerancije na laktozu.

Takođe, stručnjaci širom sveta sve češće upozoravaju na to da su mleko i mlečni proizvodi česti pokretači alergija na hranu kod pasa.

Neki od simptoma ovakve alergije jesu: iritacija kože, crvenilo, svrab, povraćanje i dijareja.

Još jedan od rizika krije se u visokom sadržaju masti u mleku i mlečnim proizvodima koji, osim gojaznosti, kod pasa može dovesti do pojave upale pankreasa, ili – pankreatitisa.

Dakle, ako vaš pas s vremena na vreme lizne obod vaše šoljice sa kafom, ili nekoliko kapi mleka koje ste slučajno prosuli, ne treba da brinete.

Sa druge strane – puna činija mleka, ili redovno hranjenje mlečnim proizvodima nikako se ne preporučuju i mogu ozbiljno da ugroze zdravstveno stanje vašeg ljubimca.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More