Kuher o obećanom bonusu medicinarima u Austriji: “Do današnjeg dana nema ništa od isplate”

Foto: Tanjug/AP Photo/Lisa Leutner
114

Austrijska vlada obećala je sredinom maja zdravstvenim radnicima bonus u visini od 500 evra kao priznanje za napore preduzete u borbi protiv pandemije korona virusa, ali lekari i drugo medicinsko osoblje nisu još uvek dobili niti jedna cent obećane premije.

“Medicinsko osoblje je dalo nadljudski doprinos u borbi protiv pandemije i ovaj bonus je znak zahvalnosti”, rekli su kancelar Sebastijan Kurc i ministar zdravlja Austrije Volfgang Mikštajn najavivši u maju bonus.

“Do današnjeg dana nema ništa od isplate bonusa”; kritikovao je predstavnik Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) nadležan za zdravstvo Filip Kuher i pozvao Kurca i Mikštajna da reči pretvore u dela.

Kuher je ukazao da je vlada stalno govorila da su zaposleni u zdravstvu heroji ove krize i kaže da je negativno što se upravo sada zaboravlja na ljude koji su tokom krize danonoćno bili uz bolesne.

U Austriji bi obećani bonus trebalo da dobije oko 190.000 osoba zaposlenih u zdravstvu i nezi.

Kuher ukazuje da je na pitanje zašto isplata bonusa kasni dobio odgovor da su za isplatu nadležne pokrajine, koje taj novac treba da dobiju od savezne države, ali da za to nedostaje pravni okvir.

“Radi se konkretno o uredbi Ministarstva zdravlja”, ukazao je Kuher.

Na kritike Ministarstvo zdravlja je poručila da je praktično završen pravni okvir za isplatu obećanog korona-bonusa.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More