Lekari u Teksasu dobili uputstva da prvo spasavaju vakcinisane

Tanjug/Nathan Papes/The Springfield News-Leader via AP
422

Ako severnom Teksasu počne da nestaje kreveta na intenzivnoj nezi, lekari će možda morati da biraju kome će pre pružiti pomoć, vakcinisanima ili nevakcinisanima.

Ta vest stiže u trenutku kada sve više južnih američkih država beleži nagli rast broja zaraženih i hospitalizovanih. U nekima od njih više nema slobodnih kreveta na odeljenjima intenzivne nege, zbog čega se odlažu brojni medicinski zahvati koji nisu povezani s covidom-19. Kapaciteti nekih bolnica premašili su 100 odsto, pa se bolesnici smeštaju u krevete po hodnicima. U Teksasu je do sada potpuno vakcinisano samo 43 odsto stanovništva, a zdravstveni zvaničnici nadaju se da će izbeći situaciju u kojoj će prioritet pri lečenju morati da daju vakcinisanima. Ipak, Forbs javlja da je takav scenario sve izgledniji.

Lambda soj stigao u Austriju, pacijent izlečen i napustio zemlju

Logika kojom se lekari vode je da vakcinisani imaju veće izglede za preživljavanje, pa davanje prioriteta njima, tom logikom, spasava više života. Lekarima na području Dalasa već je rečeno da se status vakcinisanja protiv kovida može koristiti kao trijaža. Odnosno da mogu na to da obrate pažnju prilikom razvrstavanja bolesnika prema hitnosti nege i verovatnosti preživljavanja.

Članovi radne grupe za izradu smernica za masovnu negu u severnom Teksasu prošle su nedelje održali sastanak o pogoršanju covid-krize na tom području i razgovarali su o mogućnosti da će lekari možda morati da koriste status vakcinisanja protiv covida-19 kako bi u ekstremnim slučajevima odredili prioritet u pružanju nege.

Portparol radne grupe za Forbes je rekao da su lekari na sastanku primetili da nevakcinisani pacijenti s kovidom imaju lošije ishode lečenja, što je dovelo do toga da je članovima grupe poslat interni dopis koji lekarima na području Dalasa daje smernice prema kojima, ako je potrebno, mogu da uzmu u obzir status vakcinisanja pri odlučivanju o kome će se prvo pobrinuti.

Dopis je procurio, a objavio ga je The Dalas Morning News.

Izvor N1
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More