SZO nastavlja da istražuje poreklo pandemije kovid-19

Foto: Tanjug/Chinatopix via AP
142

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) uputila je danas poziv stručnjacima da se pridruže novoj stručnoj grupi koju formira kako bi nastavila rad na istraživanju porekla pandemije korona virusa.

U saopšstenju SZO navodi se da bi nova grupa naučnika trebalo da dostaviti nezavisnu analizu dosadašnjeg rada na utvrđivanju porekla kovid-19, piše AP. SZO je saopštila da traži do 25 članova sa odgovarajućom strukom koji se mogu prijaviti do 10. septembra.

Crne prognoze predstavnika SZO u Srbiji: “Možemo očekivati preko 3.000 obolelih već sledeće nedelje”

 

Takođe, stručnjaci bi trebalo SZO da posavetuju o neophodnim narednim koracima kao i da daju smernice o kritičnim pitanjima vezanim za potencijalnu pojavu drugih virusa poput MERS -a i ebole.

Tim međunarodnih stručnjaka koje je angažovala Svetska zdravstvena organizacija objavio je u martu preliminarni izveštaj u kome je ocenjeno kao “krajnje neverovatno” da je poreklo kovid-19 povezano sa laboratorijom.

Iako naučnici misle da je najverovatnije virus na ljude prešao sa životinja, teorija da je procureo iz laboratorije je u opticaju poslednjih par meseci.

Generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus rekao je prošlog meseca da je “prerano” isključiti teoriju o nastanku virusa u laboratoriji navodeći da su laboratorijske nesreće moguće.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More