Otkivena spomen-ploča Vuku Karadžiću u Bratislavi, episkopu Andreju i ambasadoru Babiću medalja “Drvo mira” (FOTO)

Foto: Ministartsvo spoljnih poslova
316

Ambasador Republike Srbije u Bratislavi Momčilo Babić i predsednica opštine Stari grad Zuzana Aufrihtova otkrili su, u centru Bratislave, spomen-ploču velikom srpskom misliocu, piscu i reformatoru srpskog jezika Vuku Stefanoviću Karadžiću.

Ambasador Babić istakao je da prijateljstvo i bratske veze sa Slovačkom traju preko šest vekova i zato povezivanje na svim nivoima predstavlja obavezu sadašnjih i budućih generacija.

Takođe, ambasador je izrazio zahvalnost za nepriznavanje lažne države “Kosovo” i dosledno poštovanje međunarodnog prava.

Tom prilikom, ukazano je na potrebu saradnje u kulturno-obrazovnom, zdravstvenom i ekološkom sektoru dveju opština, Stari grad u Beogradu i Stare mesto u Bratislavi, za šta je konstatovana obostrana zainteresovanost.

Ova spomen ploča ukazuje slovačkim građanima i brojnim turistima, ko je bio Vuk Karadžić i koliko je snažne veze izgradio sa Slovacima.

Ambasadoru Republike Srbije u Slovačkoj Republici Momčilu Babiću uručena je medalja Drvo mira, za zasluge u promociji mira, razumevanja i prijateljstva među narodima.

Medalja je uručena u povodu sadnje Drveta mira, kojom je obeležena stogodišnjica smrti srpskog kralja Petra Prvog Karađorđevića. Ovaj važan jubilej obeležila je slovačka organizacija Servare et Manere, na čelu sa predsednikom dr Marekom Sobolom, u saradnji sa Ambasadom Republike Srbije u Slovačkoj Republici na srpskom vojnom groblju iz Prvog svetskog rata, u Velikom Međeru.

Foto: Ministartsvo spoljnih poslova

Medalju drvo mira, koju je uručio osnivač projekta ,,Drvo mira“ Marek Sobola, dobio je, takođe, episkop Srpske pravoslavne eparhije Austrijske i Švajcarske, Njegovo Preosveštenstvo Andrej.

Događaju su prisustvovali mnogi uvaženi gosti: državni sekretar Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Slovačke Martin Klus, episkop Srpske pravoslavne eparhije Austrijske i Švajcarske Njegovo Preosveštenstvo Andrej, ambasador Srbije u Slovačkoj Momčilo Babić, predsednik Trnavskog regiona Jozef Viskupič, pukovnik Jozef Paluba, biskupski vikar Vojnog ordinarijata Slovačke; gradonačelnik Velikog Međera Đerđo Holenji, kao i osnivač projekta Drvo mira i izvršni direktor organizacije Servare et Manere Marek Sobola.

Prisutni su bili predstavnici udruženja Srba iz Slovačke, kao i drugi mnogobrojni prijatelji naše zemlje, a događaj su svojim prisustvom ulepšali počasna straža oružanih snaga Slovačke i dobrovoljci u istorijskim uniformama srpske kraljevske vojske iz Čehoslovačke legionarske. Sadnja je izvršena pod pokroviteljstvom Nj.K.V. Aleksandra, koji je svim prisutnim gostima uputio pozdravno pismo.

Na Srpskom vojnom groblju u Velikom Međeru počiva preko 6000 saboraca Kralja Petra, učesnika u odbrani Srbije na Ceru, Kolubari i drugim stratištima Prvog svetskog rata. To su oni junaci koji su očitavali lekcije Habsburškim osvajačima sve do dolaska nadmoćnije Nemačke vojske, potom zarobljeni i dovedeni da umru u ovom „Logoru smrti“. Stoga je ovo bilo najbolje mesto za obeležavanje stote godišnjice smrti Kralja Petra.

Marek Sobola je 2018. godine osnovao projekat Drvo mira, koji je već uspešno implementiran u 10 zemalja na tri kontinenta,a drvo mira je do sada posađeno u Uzbekistanu, Lihtenštajnu, Slovačkoj, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Srbiji, Sjedinjenim Državama, Rusiji, Poljskoj i Austriji.

Slovačka pošta je izdala poštansku marku posvećenu 100. godišnjici smrti kralja Petra I Karađorđevića, a povodom sadnje Drveta mira.

 

Izvor mfp.gov.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More