“Narod Namibije ceni i zahvalan je”: Srbija Namibiji donira 30.000 doza vakcina Sputnjik V

FOTO: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr
245

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković doputovao je danas u Namibiju, a povod za tu posetu je donacija Srbije toj afričkoj zemlji koja se sastoji od 30.000 doza vakcina Sputnjik V protiv virusa korona.

Ugovor o donaciji, u prestonici Namibije Vindhuku, potpisali su Selaković i namibijska ministarka inostranih poslova Netumbo Nandi – Ndaitva koja je tokom zajedničkog obraćanja izrazila ogromnu zahvalnost te zemlje za pomoć u borbi protiv epidemije virusa korona.

Nandi – Ndaitva je kazala da je solidarnost koju je pokazala Srbija jedini način da se pobedi virus korona i navela da nije mogla ni da zamisli da će samo sedam nedelja nakon razgovora 2. jula sa srpskim kolegom o saradnji u borbi protiv kovid-a 19, ministar Selaković doći u Namibiju kako bi potpisao ugovor o donaciji.

„Nisam mogla ni da zamislim da ćete preći toliki put iz Beograda da potpišemo ugovor o donaciji Sputnjik V vakcina. Vaše prisustvo ovde pokazuje srpsku solidarnost sa Namibijom“, navela je.

Dodala je da će uz ovu donaciju Namibija biti korak bliže pobedi nad virusom korona što se može učiniti, kako je rekla, samo uz imunizaciju stanovništva.

„Narod Namibije ceni i zahvalan je na ovoj donaciji“, poručila je Nandi – Ndaitva.

Podsetila je na pomoć SFR Jugoslavije u borbi za nezavisnost Namibije i izrazila veliku zahvalnost i za to.

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković podsetio je da je Srbija čvrsto i pouzdano stajala uz Afriku kroz čitav period njene savremene istorije, kao i da je Srbija kao najveća naslednica SFR Jugoslavije nastavila da podržava i pomaže afričke narode tokom njihove pravedne borbe za nacionalno oslobođenje.

„Kao i u ključnim trenucima antikolonijalne borbe, kada su Beograd i Jugoslavija diplomatski, moralno, materijalno i vojno podržavali oslobodilačke pokrete afričkih naroda, tako i sada moja zemlja nastoji da, u granicama svojih mogućnosti, pomogne bratskom narodu Namibije u ovim teškim i izazovnim vremenima“, naveo je ministar.

Prema njegovim rečima, vrednosti i principi koje baštine i Srbija i Namibija su miroljubivo rešenje sporova, tolerancija, ravnopravnost, pravo na održivi razvoj, poštovanje međunarodnog prava, suvereniteta, teritorijalnog integriteta.

„To su principi na kojima mora biti utemeljen svet budućnosti“, ukazao je Selaković i dodao da u tom smislu novi izazovi sa kojima se suočavamo u moderno vreme poput nove polarizacije sveta, ekspanzionističkih provokacija, porasta netolerancije, terorizma… predstavljaju zajedničku brigu i zahtevaju zajednički odgovor.

„Srbija namerava da nastavi sa političkom saradnjom sa Namibijom, kao i sa drugim državama afričkog kontinenta na poznatim osnovama – poštujući nezavisnost, suverenitet, jedinstvo i teritorijalnu celovitost ne mešajući se u unutrašnja pitanja pojedinih zemalja i uvažavajući pozicije Afričke unije o međunarodnim pitanjima“, naglasio je šef srpske diplomatije.

Selaković je istakao i da Srbija visoko ceni podršku koju u očuvanju svog jedinstva i integriteta dobija od Namibije.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i ministar zdravlja Namibije koji je naglasio zahvalnost Srbiji za donaciju vakcinama koja će pomoći imunizaciju u toj zemlji koja, kako je ocenio, za sada ne ide baš najbolje jer im upravo vakcine nedostaju.

U Namibiji je do sada vakcinisano sa obe doze oko pet odsto stanovništva, a od početka pandemije u toj zemlji je registrovano nešto manje od 123.000 zaraženih virusom korona i 3.277 smrtnih slučajeva povezanih sa kovid-om 19.

Selaković i predsednik Namibije:Produbiti bilateralnu sarad

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas sa predsednikom Namibije Hajgom Geingobom i premijerkom te zemlje Sarom Kugongelvom Amadilom sa kojima je razgovarao o produbljivanju bilateralne saradnje, a tokom sastanka sa predsednikom Geingobom konstatovano je da dve zemlje veže tradicionalno prijateljstvo i uzajamna podrška.

Selaković je na sastanku sa namibijskim predsednikom u Vindhuku, prestonici Namibije, koju je posetio kako bi potpisao ugovor o donaciji vakcina protiv virusa korona Srbije toj afričkoj zemlji, istakao da je Srbija zainteresovana za svestrano unapređenje političkog dijaloga kroz razmenu poseta na visokom nivou.

Šef srpske diplomatije je izrazio je zahvalnost na podršci Namibije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i istakao da dve države imaju obostrani interes da sarađuju na multilateralnom planu, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

Sagovornici su konstatovali da postoji zajednički interes za unapređenje ekonomske saradnje, a ministar Selaković je poručio da su srpska preduzeća spremna da se posle dužeg vremena vrate na afrički kontinent i da je ekonomske odnose Srbije i Namibije moguće znatno unaprediti u brojnim oblastima kao što su infrastruktura, poljoprivreda, rudarstvo, farmacija….

Selaković je obavestio predsednika Geingoba o predstojećem obeležavanju 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu i izrazio očekivanje da će gost Srbije tom prilikom biti i šefica diplomatije Namibije.

U okviru posete Namibiji, šef srpske diplomatije sastao se i sa predsednicom Vlade Namibije Sarom Kugongelvom Amadilom sa kojom je razgovarao o nizu tema od zajedničkog interesa za dve države.

Selaković je sagovornici preneo žaljenje Srbije i njenih građana zbog života koje je u Namibiji odnela epidemija virusa korona i izrazio nadu da će srpska donacija antikovid vakcina u izvesnoj meri olakšati epidemiološku situaciju u toj prijateljskoj afričkoj zemlji.

Premijerka i predsednik Namibije izrazili su zahvalnost zbog srpske donacije u vakcinama.

Ministar Selaković je sa najvišim zvaničnicima Namibije razgovarao i o programu „Svet u Srbiji“ u okviru kojeg u našoj zemlji studiraju i mladi iz Afrike i podsetio da je u prošlosti veliki broj studenata sa afričkog kontinenta stekao visoko obrazovanje u Beogradu.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More