Prvo obeležje u Srbiji posvećeno velikoj Diani Budisavljević! Vranjanke podstaknute heroinom organizovale humanitarni bal (VIDEO)

Foto: Facebook VOM/printscreen
143

Na dan kada je pre 43 godine preminula Diana Budisavljević, koja je tokom Drugog svetskog rata spasila 12.000 srpske dece iz hrvatskih logora, vranjski Ženski solidarni front, predstavio je mural u njenu čast, autora Stefana Stojanovića Sleša, i organizovao Humanitarni bal. Prihod je namenjen deci koja su, tokom pandemije, ostala bez roditelja.

Humanitarni bal na otvorenom, u gradskom parku. Ideju Milice Anđelković Jovanović prihvatile su Vranjanke, animirale umetnike, preduzetnike, zanatlije, ugostitelje.

“Dva meseca je trajala čitava akcija, tokom koje su žene prikupljale sredstva, lobirale, širile lepu priču o ovom događaju, i oko 500 pravnih i fizičkih lica odazvalo na naš poziv”, kaže Milica Anđelković Jovanović iz Ženskog solidarnog fronta.

Uz kutiju za donacije, i radovi koje su domaći umetnici poklonili, vaučeri za frizera, kozmetičara, medicinske preglede, garderoba.

Nakon bala moći će da se prijave sve porodice, deca koja su ostala bez jednog ili oba roditelja tokom pandemije. Neće biti novčanih uplata, doniraće udžbenike, nameštaj ili ono što je prijavljenima neophodno.

 

U Vranju, odnosno u Srbiji,  ovo je prvo obeležje u Srbiji posvećeno velikoj humanitarki, heroini ljudskosti, koja je drugi svetski rat provela tako što je spašavala decu iz zloglasnih logora u Jasenovcu. Crvenu vrpcu na svečanom otvaranju je presekla Jelena Buhač Radojčić, žena koja je preživela zloglasni logor zahvaljujući Diani Budisavljević.

Prema mojoj priči je napravljen scenario za film „Dara iz Jasenovca“ i verujem da mnogi nisu mogli da gledaju neke surovosti u tom filmu, ali verujte mi da je tamo u stvari bilo još pedeset puta gore. Iz tog pakla me je spasila Diana Budisavljević i za to joj večno hvala. Velika mi je čast što sam otvorila ovaj mural i hvala organizaciji Ženski solidarni front Vranja koja je sve ovo uradila. Čuvajte sećanje na Dijanu, na sve to što je učinila – rekla je Diana koja je u drugom svetskom ratu izgubila 87 članova svoje familije.

Diana Budisavljević je Austrijanka koja se udala za Srbina iz Zagreba, doktora Julija Budisavljevića. Koristila je svoje austrijsko poreklo i uticaj kako bi ulazila u logore odakle je odvodila decu na sigurno.

Svako dete koje je izvela, a bilo ih je između 12 do 15,5 hiljada (!!!), je zapisala u svoje sveske kako bi se po završetku vratila svojim roditeljima ili rođacima. Ipak, politika je umešala svoje prste, UDBA je zaplenila sve te sveske i sakrila ih. Svojevrsne kartoteke koje je vodila su otkrivene nedavno, u ovom veku. Dok se mnogi narodi diče osobama poput Diane i šire njihovo nasleđe kroz generacije, mi smo tek nedavno otkrili priču o ovoj „dobroj vili iz Insbruka“.

A Diana se po završetku rata vratila u rodni Insbruk. Na njenom grobu gotovo da nije bilo obeležja o njenom činu hrabrosti. U zla vremena, kada je bilo najteže biti čovek, ona je dokazala da se i to može iskrenim srcem, uprkos tome što je doživela pretnje smrću, susretala se sa najgorim životnim scenama, doživela je tri nervna sloma samo tokom rata. Na kraju su joj oduzeli i svu evidenciju i gurnuli u zaborav sav njen trud.


Gospođa Jelena Buhač Radojčić je u Insbruku posetila večnu kuću večne Diane:

Poklonila sam joj se, jer drugo nisam ni mogla. Ona je spasila toliko života, toliko dece. Jedva smo uspeli da na njenom grobu dopišemo da je spašavala decu. I napomenuću, spašavala je samo srpsku decu, čak 12000 hilajda njih. Posle rata je, to se vidi na njenim fotografijama, bila je zauvek tužna jer nije uspela u tome da se deca vrate svojim roditeljima – rekla je baka Jelena.

Insbruk je grad koji je uvek na slikama posebno svetleo u svojim zimskim noćima. Zasigurno, zbog svetlosti koju je za sobom ostavila ova divna žena. Od večeras će i Vranje zasvetleti sjajem čiste dobrote i ljudskosti Diane Budisavljević.

Zahvaljujući Ženskom solidarnom frontu Vranja lik i delo velike humanitarke će ostati upamćeno u našem gradu. Simbolično mural je otvoren na dan njene smrti.

 

 

Izvor RTS, vom.com
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More