Posmrtni ostaci slavne francusko-američke pevačice i plesačice Žozefine Beker biće premešteni iz Monaka u Panteon (FOTO+VIDEO)

Foto: Youtube Printscreen
213

Posmrtni ostaci slavne francusko-američke pevačica i plesačica Žozefina Beker, biće preneti iz Monaka i sahranjeni u mauzoleju Panteon u Parizu, izjavila je danas francuska ministarka vlade Anjes Panije-Runaše.

“Ovo je sjajna dama, koja je volela Francusku i koja će ući u Panteon. Hvala Emanuelu Makronu na ovom priznanju”, napisala je Panije-Runaše na Tviteru, potvrđujući ranije medijske navode, prenosi Rojters.

Žozefina Beker rođena je u Misuriju 1906. godine, ali je veliku slavu stekla nakon dolaska u Pariz 1920-ih godina, pošto su mnogi Afroamerikanci ostali u Parizu nakon Prvog svetskog rata i doneli sa sobom američku džez kulturu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mourir Moins Con (@mourirmoinsconfr)

Beker je takođe služila francuskom pokretu otpora tokom dva svetska rata.

Umrla je 1975. godine i trenutno su njeni posmrtni ostaci u Monaku.

Njeni ostaci biće ponovo sahranjeni u Panteonu 30. novembra, što znači da će Beker biti pored drugih francuskih nacionalnih ikona u mauzoleju, kao što su pisci Emil Zola i Viktor Igo, filozof Volter i političarka Simon Vej.

Izvor Tanjug

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More